10-те чудеса на Плутон

19776
10-те чудеса на Плутон

Алън Стърн, лидер на научния екип на "Нови хоризонти", разказва в астрономическото издание Sky&Telescope за десетте най-неочаквани открития, които е извършила сондата по време на прелитането през системата на Плутон през юли тази година.

Първата изненада било това, че създадената от екипа сонда не успяла да открие около Плутон други спътници, освен известните пет, открити от "Хъбъл" – Харон, Никта, Хидра, Стикс и Цербер.

Плутон смая учените с познати земни картини

Нови изображения на Плутон, изпратени от сондата "Нови хоризонти", удивили учените не само с възхитителния вид на величествените планин...

Друга "космическа" особеност на Плутон, която удивила и дори зарадвала Стърн, е това, че той се оказал по-голям от Ерида – друг претендент за званието най-голям обект в пояса на Кайпер.

Ерида дълго време се смятала за лидер в тази "надпревара", но измерванията на "Нови хоризонти" показали, че диаметърът на Плутон всъщност е с 34 километра повече, отколкото на "богинята на раздора".

Както споменава астрономът, първите снимки, предадени от "Нови хоризонти" след прелитането, накарали челюстите на научния екип да "паднат на масата" – толкова необичайни и разнообразни се оказали повърхностите на Плутон и Харон.

По думите на Стърн неговият екип не очаквал да види на толкова малка, студена и – както изглеждало по-рано – "мъртва" планета като Плутон пълноценни планини с височина три-четири километра, образувани не от скали, а от воден лед.

Ето как изглежда Плутон, сравнен със Земята

Колекция от различни изображения на Плутон и неговия спътник Харон, включително и колаж, който позволява да се сравнят размерите на пла...

Заобикалящите тези планини пясъчни "дюни" от въглеводороди също удивили учените и им разказали за това, че атмосферата на Плутон някога е била по-гъста и че по неговата повърхност са вилнели ветрове, пренасящи тези пясъци от едно място на друго.

Останалите чудеса на Плутон, които шашнали учените, можете да откриете в Мегавселена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос