6-те най-подобни на Земята планети

42967
6-те най-подобни на Земята планети
Снимка: NASA

Откриването на точен двойник на Земята е стара мечта на астрономите. Последните открития дават надежда, че тази мечта ще се реализира в близко бъдеще.

Засега изследователите се задоволяват с приблизително подобни на нашата родна планета светове. За най-подобни на Земята се смятат следните екзопланети:

Виртуална Земя показва различни сценарии на развитието на живота на планетата

Учени от Кеймбриджския университет са разработили първия компютърен модел, който симулира взаимодействието между различните организми н...

Gliese 667Cc

Тази планета е само на 22 светлинни години от Земята. Нейната маса обаче е 4,5 пъти по-голяма от земната. Изследователите не могат да кажат точно каква е повърхността ѝ – твърда или газова. Gliese 667Cc се завърта около майчинската си звезда само за 28 дни. Червеното джудже, около което се намира орбитата на планетата, е значително по-студено от Слънцето, затова се смята, че Gliese 667Cc лежи в обитаемата зона – зона, в която може да има вода в течно състояние и съответно – живот.

Kepler-22b

Планетата Kepler-22b се намира на 600 светлинни години от нас. Това е първата планета, открита от телескопа "Кеплер" в обитаемата зона. Този свят е 2,4 пъти по-голям от Земята, а каква е неговата повърхност, все още не е ясно. Периодът на въртене на планетата около звездата е 290 дни.

Kepler-69c

Ето как изглежда Плутон, сравнен със Земята

Колекция от различни изображения на Плутон и неговия спътник Харон, включително и колаж, който позволява да се сравнят размерите на пла...

Обектът Kepler-69c е разположен на 2700 светлинни години от Земята и е почти със 70% по-голям от нашата планета. Учените не са успели да определят състава на планетата. Kepler-69c изминава своята орбита за 242 дни, затова планетата може да се сравни с Венера в нашата Слънчева система. Майчинската звезда на Kepler-69c е с 20% по-бледа от Слънцето, затова учените смятат, че планетата се намира в обитаемата зона.

Kepler-62f

Тази планета е с 40% по-голяма от Земята и се върти около звезда, която е много по-студена от нашето Слънце. Времето на обикаляне по нейната орбита е 267 дни. До Kepler-62f от Земята може да се стигне за 1200 години със скоростта на светлината.

Kepler-186f

Тази планета в най-добрия случай е с 10% по-голяма от Земята и очевидно се намира в обитаемата зона на своята звезда, макар и на външната ѝ граница. Kepler-186f получава едва една трета от енергията, която Земята получава от Слънцето. Майчинската звезда на планетата е червено джудже, затова извънземният свят не е пълен близнак на Земята. Kepler-186f се намира на 500 светлинни години от нас.

Ето я братовчедката на Земята! (ВИДЕО)

И така, вчера НАСА ни уведоми, че е открила в съзвездие Лебед подобна на Земята планета – Kepler 452b – с помощта на орбита...

Kepler-452b

Тази планета, за която НАСА ни съобщи миналия месец, е най-подобната на Земята от откритите до днес. „Братовчедката на Земята“, както я кръстиха астрономите, се върти около звезда, подобна на Слънцето, и се намира в обитаемата зона. Kepler-452b е 1,6 пъти по-голяма от Земята и има най-високи шансове да притежава и твърда повърхност. Планетата е отдалечена от нас на 1400 светлинни години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com