Апарат на НАСА е уловил първите частици звезден прах отвъд Слънчевата система

67175
Апарат на НАСА е уловил първите частици звезден прах отвъд Слънчевата система
Снимка: Getty Images/Guliver

Апарат на НАСА, изпратени преди 15 години да събере проби от комета, е успял да улови и частици прах, за които учените допускат, че са първите от междузвездното пространство, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".Роботизираният апарат "Стардъст" беше изстрелян през 1999 г., за да прелети край кометата "Уайлд 2", да събере проби от нея и да ги върне обратно на Земята. Преди да достигне кометата,"Стардъст" два пъти отвори колекторния си контейнер, за да "хване" частици, които е възможно да са попаднали в Слънчевата система от междузвездното пространство.

Пробите бяха върнати на Земята с капсула, спусната с парашут при прелитането на "Стардъст" край нашата планета през 2006 г. Сега, след херкулесовски усилия с участието на хиляди изследователи на доброволни начала, учени от Калифорнийския университет съобщават, че разполагат с първите седем частици "наскоро уловен" звезден прах.

Откриха галактики - медузи с "пипала" от звезди

Шест от т.нар. галактики - медузи бяха открити от американски астрономи при изучаване на снимки, направени с телескопа "Хъбъл", пише "Д...

Анализът в сп. "Сайънс" разкрива, че зрънцата са неочаквано разнообразни по форма, размер и съдържание - свидетелство, че междузвездният прах вероятно е много по-сложен и еволюирал, отколкото се е предполагало досега. Две от частиците са по-големи от останалите - относително понятие, като се има предвид, че диаметърът им е около 4 микрона. Въпросните две зрънца наподобяват снежинки и съдържат минерала оливин.

Учените допускат, че частиците прах от междузвездното пространство съдържат и органични вещества. Специалистите се надяват, че ще "изстискат" повече информация в бъдещи изследвания. Те обаче ще отнемат време, тъй като са необходими по-усъвършенствани методи и оборудване за анализ на миниатюрните проби, без те да бъдат унищожени.

 

 

Gaia ще картографира Млечния път

Една от най-амбициозните космически мисии в света е на Европейския съюз - сателитът "Gaia". Струващият 740 милиона евро сателит ще нач...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос