Астероид ще удари Земята след 867 години

96259
Астероид ще удари Земята след 867 години
Снимка: Thinkstock

Огромен астероид се е насочил към Земята. Но не се паникьосвайте - вероятността да ни удари е малка, а дори и това да стане, ще е след 867 години, съобщава Sunday Times, цитиран от БТА.

Астрономите определят астероида 1950DA като неподчиняващ се на законите на физиката. Той не се подчинява на гравитацията благодарение на силите на Ван ден Ваалс. Върти се толкова бързо, че би трябвало да се разпадне, но някак остава цял и  траекторията му е насочена към Земята. Именно кохезионните сили на Ван ден Ваалс го запазват.

Откриха астероид с пръстени

Нова изненада в астрономията - астероид с пръстени, беше открит в нашата слънчева система. Небесното тяло се намира между планетите Сат...

Силите на Ван дер Ваалс осигуряват сцеплението между молекулите. Те възникват от привличането на частици с обратни заряди. Свързани са с размера на атомите и молекулите и колкото по-големи са частиците, толкова по-големи са силите.

Астероидът е изследван от астрономи от университета на Тенеси. Той е с диаметър около километър, а скоростта му е 15 км/ч по отношение на Земята. Пълно завъртане прави на всеки два часа и шест минути. При тази скорост на въртене би трябвало да се разпадне, но не дава никакви признаци за това. Въртенето му е толкова бързо, че на екватора му гравитацията е нулева. Ако някой се опита да застане там, би полетял в космоса.

Съществуването на кохезионни сили при малките астероиди е прогнозирано, но досега не е наблюдавано. Ако астероидът се блъсне в Земята, бедствието ще е с библейски пропорции, но опасността от това е твърде малка. Денят на евентуалният сблъсък е 16 март 2880 г.

Астероидът е открит на 23 февруари 1950 г. Той е наблюдаван 17 дена, след това изчезва от погледа, за да се появи отново след 50 години - на 31 декември 2000 г. Астрономите изчисляват, че за 20-минутен прозорец на 16 март 2880 г. има възможност в траекторията му за сблъсък със Земята.

Земята е удряна от големи двойни астероиди в миналото

Не рядко в миналото ни нашата планета е била удряна от големи астероиди, които падали по двойки, съобщи Би Би Си оценката на учени. Ек...

НАСА следи общо 1400 астероида, които са потенциално опасни за Земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com