Астрономите откриха пет свръхмасивни черни дупки

14434
Астрономите откриха пет свръхмасивни черни дупки
Снимка: NASA/ESA

Учени откриха пет нови свръхмасивни черни дупки. Изследователите смятат, че това е едва малка част от подобни обекти, скрити от нас зад космическия прах и газ, обясняват те в прессъобщение на Британското астрономическо общество.

"Отдавна са ни известни свръхмасивните черни дупки, които не са скрити зад прах и газ, но подозирахме, че има много повече, които не виждаме. Благодарение на телескопа NuSTAR за първи път успяхме ясно да видим тези чудовища, чието съществуване е било предсказано, но които досега се изплъзваха от наблюдения. Макар да сме открили само пет такива скрити свръхмасивни черни дупки, ако пренесем нашите резултати върху цялата Вселена, то можем да предскажем, че такива обекти ще бъдат много и това съвпада с нашите изчисления", казва Джордж Лансбъри (George Lansbury) от университета в Дърам (Великобритания).

Чудовищна черна дупка се събуди след 26 години

През последната седмица един от сателитите на Европейската космическа агенция (ЕКА) наблюдава извънредно силно излъчване на високоенерг...

Лансъри и колегите му изследвали девет обекта, които се смята, че са активни галактични ядра. В активните ядра на галактиките газът се привлича в центъра, където той или отива за формиране на нови звезди, или се улавя от гравитационното поле на свръхмасивната черна дупка.

Обектите кандидати били избрани по данни на Слоановия цифров обзор на небето – проект по картографиране на цялата небесна сфера с помощта на широкоъгълния телескоп на американската обсерватория "Апаш Пойнт".

Потокът газ и прах, който се привлича от черната дупка, се движи спирално и формира около черната дупка т.нар. акреционен диск. В този диск триенето нагрява газа до милиони градуси, благодарение на което той започва да изпуска мощно лъчение в няколко диапазона, включително рентгеновия.

Високоенергийните рентгенови лъчи лесно проникват през веществото около черната дупка, затова наблюденията с космическия телескоп NuSTAR позволили на астрономите да открият пет черни дупки, скрити зад акреционните дискове.

Откриха миниатюрна черна дупка с гигантска мощ

Интересно астрономическо откритие са направили учените от Международния център за радио-астрономически изследвания (International Centr...

Резултатите от изследването са представени в статия, публикувана в електронната библиотека на Корнуелския университет (САЩ). Очаква се тя да бъде публикувана в сп. The Astrophysical Journal.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос