Curiosity достигна основната си цел

68456
Curiosity достигна основната си цел
Снимка: Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Марсоходът Curiosity на НАСА достигна основната си цел - планината Шарп, към която се придвижва от година и половина, съобщи Асошиейтед прес.

Учените се надяват там да открият информация дали на планетата, която прилича най-много на Земята в Слънчевата система, е имало условия за микробен живот.

НАСА избира мястото за приземяване през 2020 г. на новия си марсоход

Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) избира място за кацане на следващия си марсоход с размерите на автомобил, пише Space.com....

Роувърът кацна на Марс през август 2012 г. именно с тази цел. Той бързо откри район в кратера Гейл с доказателства за древни езера и реки, който е бил подходящ геологично и химически за хранещи се със скали микроби, каквито съществуват на Земята. След като така изпълни основната си задача, учените го насочиха да търси ниши, където не само може да се е развивал живот, но и да са запазени свидетелства за неговото съществуване. Това е трудно, защото процесът, който изгражда скалите, разрушава органичния въглерод.

Според специалистите най-добър шанс да бъдат намерени подобни доказателства има в скалите на планината Шарп в центъра на кратера Гейл. Те са на слоеве, които могат да разкрият геологическата история на Марс.

Curiosity пристигна в основата на 5-километровото възвишение предсрочно, обявиха учените. Той пътува по различен път от първоначално планирания, защото колелата му се повредиха от остри скали и трябваше да бъде избран по-лесен маршрут.

Марсоходът ще започне да взима проби след една до две седмици, когато ще стигне до избрания от учените район - хълмовете Паръмп. Научна комисия разкритикува екипа на Curiosity за програмата на удължената мисия, която е с твърде много придвижване и малко взимане на проби, предаде Асошиейтед прес. Джон Гроцингър от екипа обеща, че с достигането на планината Шарп това вече ще се промени.

НАСА ще изучава слънцето, слушайки го

Според Националната космическа агенция на САЩ (NASA) най-бързият начин да се разбере Космоса е като се слуша музиката на небесните тела...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос