Curiosity проби осма дупка на Марс

9208
Curiosity проби осма дупка на Марс

Марсоходът Curiosity проби осмата си дупка на Червената планета в хода на дългосрочното изследване на планината Шарп, става ясно от съобщение на НАСА.

Дълбочината на дупката е 65 милиметра, в момента получените образци се изследват от двете бордови лаборатории на марсохода – Chemistry and Mineralogy X-Ray diffractometer (CheMin) и Sample Analysis at Mars (SAM).

НАСА разкри загадката на Марс - ето каква е!

Спектрални данни от сондата MRO са помогнали на планетолозите да докажат, че на екватора на Марс периодично възникват своеобразни ручеи...

Планината Шарп се намира в кратера Гейл. Височината ѝ е около 5 километра. Смята се, че планината се е образувала от езеро, пресъхвало и отново запълвало се с вода в продължение на милиони години.

Преди две години марсоходът Curiosity извърши кацане в марсианския кратер Гейл, където добре виждат слоеве марсиански грунт, разкриващи геоложката история на планетата. Основна задача на мисията Curiosity на Марс е провеждането на детайлни геоложки и геохимични изследвания, изучаването на атмосферата и климата на Червената планета, търсенето на вода или следи от нейното присъствие, органични вещества.

Тези данни ще помогнат да се определи бил ли е Марс някога годен за живот и има ли на него места, годни за живот и днес.

Проектът "Марсианска научна лаборатория" (Mars Science Laboratory) на обща стойност 2,5 милиарда долара е започнат през 2004 година. Главното му звено – марсоходът Curiosity – е вече трето поколение марсоходи. Curiosity е разработен от Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory), която се ръководи от Калифорнийския технологичен институт (California Institute of Technology) под егидата на НАСА.

Ново откритие за Марс

Марсоходът Curiosity, който се намира вече три години на Марс, е открил аномална зона на Червената планета. Необяснимото аномално петно...

Curiosity представлява сериозно снабден научноизследователски комплекс. На борда му има десет научни инструмента с обща маса 75 килограма.

Името на марсохода е избрано след конкурс, проведен сред ученици през 2009 година. Името Curiosity ("Любопитство") е изпратено от 12-годишната ученичка Клара Ма (Clara Ma). По размер марсоходът Curiosity е съпоставим с неголям джип. Той има дължина около три метра, ширина 2,8 метра, височина 2,2 метра, а теглото му е 899 килограма.

В резултат на работата на Curiosity учените са установили, че преди на Марс са съществували благоприятни условия за живот на прости микроорганизми. Анализът на образците, направен от марсохода, е показал, че някога на планетата е имало вода, а също достатъчно различни вещества, необходими за развитието на бактерии.

Данните от Curiosity са помогнали на учените да уточнят химичния и изотопния състав на марсианската атмосфера, както и да открият признаци, че голяма част от въздуха на Марс е отлетяла в Космоса преди около 4 милиарда години, припомня РИА Новости.

Curiosity откри признаци за живот на Марс

Американският марсоход Curiosity е засякъл изблик на метан на Червената планета, съобщиха представители на НАСА, цитирани от Ройтерс и ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос