"Curiosity" започна да дълбае Марс

24069
"Curiosity" започна да дълбае Марс

Изследователският апарат "Curiosity" за първи път използва бормашината си, макар и без въртене, върху плоска скала в кратера Гейл на Марс, съобщи Би Би Си.

На снимките, направени преди и след операцията, се виждат оставените следи. Докато предишните роувъри на Марс можеха да остъргват скалите, "Curiosity" е оборудван с бормашина и ще може да ги пробива.

Откриха подземно езеро на Марс?

Докато марсоходът "Кюриосити" продължава да привлича вниманието на медиите, останалите мисии на Марс откриха нещо изумително. Става ...

Инженерите засега действат предпазливо, за да са сигурни, че и скалата, и уредът реагират според очакванията. Ако избраната плоча се окаже подходяща, ще бъдат пробити няколко дупки за проба, с ротация и с удар. След това ще бъде взета мостра за изследване в бордовата лаборатория. 


"Скалата засега изглежда мека и опитът е обнадеждаващ", каза проф. Джон Гроцингър от екипа на "Curiosity". Избраната скала е седиментна с много фини зърна. Тя е прорязана от вени, които приличат на калциев сулфат. 

Целта на "Curiosity" е да определи дали в кратера Гейл е съществувала среда, в която е можел да се развива бактериален живот. Съставът на скалите е много важен, за да бъде определено това, защото депозитите пазят геохимични данни за условията, в които са се образували. Взимането на материал на няколко сантиметра под повърхността на скалата ще осигури проба, която не е засегната от повърхностни влияния, като обветряне и радиация. 

В праховите бури на Марс се раждат мълнии

Марс е сухо и прашно място. Понякога бурите покриват цялата планета и орбиталните апарати виждат как гъсти слоеве прах се издигат на го...

Учените са доволни от постигнатото до този момент. По много от скалите се виждат признаци за депозити или промени, направени при наличие на вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com