Две черни дупки се приближават към сблъсък с невъобразим мащаб

100320
Две черни дупки се приближават към сблъсък с невъобразим мащаб
Снимка: Thinkstock

В една далечна галактика двойка супермасивни черни дупки бавно се придвижват към космически сблъсък с мащаб извън представите на човешкия разум, обявиха астрономи, цитирани от The New York Times.

Завършекът на опасния спираловиден танц, който ще се състои след само милион години, може да освободи енергия, равна на 100 милиона експлозии на супернова, казва Джордж Джорговски от Калифорнийския технологичен институт. По-голямата част от тази енергия вероятно ще се освободи под формата на гравитационни вълни – мощни изкривявания на време-пространството, предвидени от Алберт Айнщайн, които обаче досега не са засичани директно. Възможно е да има и електромагнитни фойерверки.

Учените: Млечният път е заобиколен от стотици черни дупки

Преди много години, когато нашата галактика започнала да се образува, в центъра й се появила черна дупка. Сега тази черна дупка е извес...

Сливащите се черни дупки са открити по периодичното проблясване в един квазар – обект от светлина и енергия, който се намира в отдалечена галактика, позната като PG-1302-102. Квазарите са най-ярките небесни обекти в Космоса, като се смята, че източникът на енергията им са черните дупки. Най-логичното обяснение на проблясването, според учените, е двойка черни дупки, обикалящи една около друга на разстояние по-малко от една светлинна година. По думите на Джорговски двете черни дупки се намират на 290 милиарда километра една от друга.

„Това е най-убедителното доказателство за двойка черни дупки, намиращи се близо една до друга, на разстояние по-малко от Слънчевата система“, казва Ави Льоб, космолог в Центъра за астрофизика „Харвард-Смитсониан“, който не участва в изследването. Той предупреждава обаче, че все още предстои откритието да бъде потвърдено. Ако това се случи, то ще бъде „златна мина“ за младата научна област на вълновата астрономия. Проучването му би могло да хвърли светлина и върху бъдещето след няколко милиарда години, когато Млечният път и съседната галактика Андромеда се съединят, а черните им дупки на свой ред ще “затанцуват“ заедно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос