Експериментът на НАСА с марсианската "летяща чиния" приключил успешно

83340
Експериментът на НАСА с марсианската "летяща чиния" приключил успешно

Юнският тест на НАСА с марсианската "летяща чиния", изпратена в разредената атмосфера на Земята, е приключил успешно, въпреки частичното разкъсване на парашута й, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изпращането на тежки апарати и евентуално на хора на Червената планета изисква тестове, които да имитират разредената й атмосфера. Именно тази беше целта на изпитанията с подобния на "летяща чиния" апарат, кръстен Low Density Supersonic Decelerator, изпратен от НАСА на 57 900 метра над земната повърхност.

НАСА смята да произвежда кислород на Марс

НАСА планира да произвежда в началото на следващото десетилетие кислород - ключова съставка на ракетното гориво - на Марс, предаде Асош...

Според отчета на специалистите от американското космическо ведомство юнските тестове са постигнали целта си.

"Летящата чиния" летя със скорост четири пъти по-бърза от тази на звука и симулира кацане на Марс при сходни условия.

"Апаратът се представи много добре, като постигна планираната скорост и височина", коментира Иън Кларк от Лабораторията за ракетни двигатели към НАСА.

Експерименталният полет, който струваше около 150 милиона долара, бе управляван от военноморска база на САЩ на Хавайските острови. Други два теста са предвидени през 2015 година.

НАСА тества лазерна сонда за проучване на ледената луна на Юпитер

Докато Марс привлича по-голямата част от вниманието на медиите, група учени от Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) се подготв...

По време на изпитанията беше изпробван надуваем ринг с формата на поничка, който обхваща ръба на "летящата чиния" и се разгръща за една трета от секундата. По този начин се забавя скоростта на апарата от 4,3 Мах-а - над четири пъти скоростта на звука, до Мах 2.

Апаратът бе оборудван и с парашут с диаметър 30 метра. Той почти се разпадна при частичното си разтваряне. В следващите месеци НАСА ще съсредоточи усилията си за отстраняването на тази повреда при следващите тестове догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com