Ето до какво води пребиваването в Космоса

12296
Ето до какво води пребиваването в Космоса

Продължителното пребиваване в Космоса отслабва работата на имунната система, са изяснили учени, които събирали и анализирали кръвни проби на космонавти по време на половингодишно пребиваване на МКС. Резултатите от изследването са публикувани в сп. npj Microgravity.

"Данните показват, че измененията в работата на имунната система – феномен, който преди се е наблюдавал след полет и по време на краткотрайни полети – всъщност имат място по време на продължително пребиваване в Космоса", пише в своята статия Браян Крушън (Brian Crucian) от Космическия център "Линдън Джонсън" в Хюстън.

Снимки от МКС разкриват светлинното замърсяване на Земята

Международна група учени използват снимки на Земята, направени от астронавтите от борда на Международната космическа станция (МКС), за ...

По-рано изследванията, провеждани при краткосрочни полети, показали, че те влияят на имунитета, по-конкретно при космонавтите могат да се активират херпесни вируси, намиращи се в латентно състояние. И все пак оставало неизвестно дали измененията в работата на имунната система се съхраняват при продължително пребиваване в Космоса, или са предизвикани от стрес при полета, а след него имунитетът се възстановява.

Учените събрали кръвни проби на 23 космонавти, които се намирали на МКС в продължение на половин година. Образците от кръв били изпращани на Земята три пъти – в началото, в средата и края на пребиваването им на станцията с космическите кораби, така че анализът на кръвта на Земята да може да се проведе в рамките на 48 часа след вземането на пробата.

Резултатите от изследванията показали, че съдържанието на различни клетки на имунната система в кръвта по време на пребиваване в Космоса се отличавало от нормалното. При тях била отслабена функцията на Т-лимфоцитите, необходими на организма за разпознаване и унищожаване на патогени. Освен това Т-лимфоцитите изработвали по-малко белтъци, необходими за предаване на сигнали на други клетки.

Учените отбелязват, че измененията в работата на имунната система могат да протичат не само поради пребиваването в условия на микрогравитация, но и поради нарушаване на режима на сън по време на пребиваване на станцията, влияние на радиацията, продължително намиране в затворено пространство или психологически стрес и са необходими още изследвания за възможното влияние на тези изменения върху здравето на космонавтите.

Вижте полета на "Союз" към МКС (ВИДЕО)

В интернет се появи видео, заснето от борда на космическия кораб "Союз ТМА-17М" при полета към Международната космическа станция (МКС)....

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com