"Хъбъл" преброи новородените звезди в Млечния път и Андромеда

14847
"Хъбъл" преброи новородените звезди в Млечния път и Андромеда

Мащабен обзор на Млечния път и галактиката Андромеда показва, че броят на новородените звезди в тях е приблизително еднакъв и че съотношението на техните типове във всяка звездна люлка се явява еднакво.

Това говори, че галактиките "пекат звездите като бисквити", съобщава НАСА, цитирана от РИА Новости.

Нов метод определя точното разстояние между галактиките

Астрофизици от Университета на Саутхемптън са разработили нов метод за точно определяне на разстоянието до галактиките. Благодарение на...

"Не можехме и да си представим, че съотношението на масите на големите и малките новородени звезди в галактиката Андромеда ще бъде практически еднакво за всеки куп светила, който открихме в нея. От друга стана, открихме с 25% по-малко ярки и големи звезди, отколкото предсказваха теориите", казва Даниъл Вайс (Daniel Weisz) от Вашингтонския университет в Сиатъл (САЩ).

Вайс и колегите му успели доста точно да изчислят броя на новородените звезди в нашата галактика и най-голямата ѝ съседка – Андромеда (М31), използвайки снимки, получени от орбиталния телескоп "Хъбъл", и помощта на астрономи любители, анализиращи снимките в рамките на проекта Panchromatic Hubble Andromeda Treasury (PHAT).

Общо учените и доброволните им помощници анализирали повече от 8000 снимки на Андромеда, на които били запечатани над 117 милиона новородени звезди в 2753 звездни купа. По аналогичен начин били изследвани снимки, получени при изучаването на нашата галактика.

Както обяснява Вайс, неговият екип се интересувал не само от количеството звезди, но и от още един важен астрофизичен параметър – съотношението на масите на големите и неголемите новородени светила, така наречената начална функция на масите. Стойността на тази функция е еднаква за всички звездни купове в Млечния път, но астрономите не били убедени, че тя е същата и за други галактики.

Откриха галактики - медузи с "пипала" от звезди

Шест от т.нар. галактики - медузи бяха открити от американски астрономи при изучаване на снимки, направени с телескопа "Хъбъл", пише "Д...

Както показало изследването PHAT, това наистина е така – звездните ясли на галактиката Андромеда съдържат същата част сини гиганти, слънцеподобни звезди и червени джуджета, както и Млечният път. Интересното е, че това е вярно както за най-малките семейства звезди, така и за много големите звездни "родилни домове".

Смаяни от това откритие, учените започнали на шега да наричат газовите купове, в които се раждат нови светила, фабрика за "космически бисквити", чиято форма и размери неизменно се спазва от "пекаря", в ролята на който встъпват галактиките.

Фактът за съществуването на такива "стандарти" позволява началната функция на масите да се използва за изучаване на семейства от звезди в далечни галактики и предсказването на бъдещия характер на тяхната еволюция.

 

Учени са претърсили 100 хил. галактики, без да открият следи от извънземни

Представата, че човечеството е само във Вселената е по-плашеща от представата да открием извънземна раса, която би искала да ни изяде и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос