Имало ли е океан на Марс?

63623
Имало ли е океан на Марс?

Той вероятно е бил с размерите на Арктическия океан, което надхвърля досегашните предположения. Водният басейн се е простирал върху ниското поле в северното полукълбо в продължение на милиони години. Ако бъде потвърдено, откритието ще допринесе значително към познанията за историята на планетата и ще добави нова тежест към тезата, че на древния Марс е имало всички необходими за съществуването на живот условия.

Черните дупки генерират ветрове, които спират формирането на нови звезди

Инструменти за космически наблюдения на американската Национална космическа агенция (NASA) и Европейската космическа агенция (ЕКА) пока...

„Наличието на северен океан е предмет на дискусии от десетилетия, но за пръв път имаме толкова силни доказателства, събрани от целия свят“, казва Майкъл Мъма, главен изследовател в Центъра за астробиология Goddard на NASA и автор на доклада, публикуван в журнала Science.

„Резултатите показват, че там трябва да е имало северен океан“. Други експерти обаче смятат, че въпросът не е намерил отговор. Океанът остава „хипотеза“, посочва Ашуин Васавада от научния екип на роувъра Curiosity.

На сайта си NASA отбелязва, че учените се опитват да разберат как толкова голямо количество вода би могло да изчезне от повърхността на Марс. „Проучването ни представя убедителни изчисления за количеството вода, съществувало на Марс чрез определяне на това колко вода е била „изгубена в Космоса“, обяснява Джеронимо Вилануева от Центъра за космически полети Goddard.

Възможно е преди приблизително 4.3 милиарда години на Червената планета да е имало вода в количество, достатъчно да покрие цялата ѝ повърхност с дълбочина 137 метра. Най-вероятно водата е формирала океан, заемащ почти половината от северното полукълбо на Марс, който в някои области е достигал дълбочина 1.6 километра.

Миниатюрни сонди може да изследват атмосферата на Юпитер през 2030 г.

През 2030 година “ято” от малки сонди може да навлезе в облаците на Юпитер, изпращайки към Земята данни за гъстата атмосфер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com