Избраха 4 места за кацане на Марс за бъдеща мисия

71890
Избраха 4 места за кацане на Марс за бъдеща мисия

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" избра четири възможни места за планираното за 2019 г. кацане на роботизиран модул на Червената планета, оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес и БТА.

Една от главните цели на съвместния проект на ЕКА и Роскосмос е да се установи дали форма на живот някога е съществувала на Марс.

MAVEN изпрати първите снимки от Марс

Космическият апарат MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) показа първите снимки на Марс, съобщи NASA. Сондата показа снимки о...

Програмата предвижда две непилотирани мисии до Червената планета. Първата е свързана с изстрелване на орбитална сонда с модул за кацане през януари 2016 г. Девет месеца по-късно тя ще стигне до дестинацията си. Втората се състои в изпращане през май 2018 г. на роботизиран модул, който да кацне на Марс през януари 2019 г.

Избраните четири възможни места за кацане - Mawrth Vallis, Oxia Planum, Hypanis Vallis и Aram Dorsum, се намират относително близо до екватора, се казва в комюнике на ЕКА.

"Марсианската повърхност днес е негостоприемна за живите организми - заяви изследователят Хорхе Ваго от ЕКА, който участва в проекта "ЕкзоМарс". - Примитивен живот обаче може би е съществувал там преди 3,5 - 4 милиарда години, когато климатът е бил по-топъл и по-влажен. Затова мястото за кацане трябва да е в район с древни скали, където вода в течно състояние някога е имало в изобилие."

Планирано е роботизираният модул на мисията "ЕкзоМарс" да извършва сондажни работи на дълбочина два метра.

Провалите и успехите на марсианските мисии

Индийската сонда Mangalyaan  застана на орбита около Марс, след като измина повече от 600 милиона километра. Опити да стигнат до М...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос