Изкуствен мускул ще бъде тестван в Космоса

13198
Изкуствен мускул ще бъде тестван в Космоса
Снимка: Thinkstock

Космическият кораб Dragon, който полетя с ракетата Falcon 9, за да презареди Международната космическа станция (МКС), носи на борда си и изкуствен мускул, разработен от Ленор Расмусен и компанията й RasLabs, пише Gizmag. На новия материал се възлагат надежди, че може както да подобри протезите за хора, така и да се използва за роботи, които ще изпълняват мисии в дълбокия Космос.

Synthetic Muscle е подобен на гел материал, наречен електроактивен полимер. Той променя размера или формата си в отговор на електрическо поле. Способността му да се свива и отпуска при ниски волтажи му позволява да имитира движението на човешки мускул. “Не можем да проучваме Космоса без роботи”, казва Расмусен. “Хората издържат само на определно количество облъчване, а това ограничава времето, което могат да прекарат в Космоса, докато роботите, особено ако са устойчиви на радиация, могат да издържат дълго време, без да бъдат замествани”.

Международен ден на космонавтиката и авиацията

Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 54 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса. На 12 април 1961 г. в 9 час...

За да реализират потенциала на новия материал, учените са преодолели няколко ограничения. Те е трябвало е да намерят начин за залепяне на гела към метални електроди, направени от стомана или титан, и са постигнали това чрез обработка на метала с плазма. При следващия етап изследователите са подложили изкуствения мускул на гама радиация, чието количество е било 20 пъти смъртоносната доза за човек, равняващо се на облъчването при пътуване до Марс. Втори радиационен тест е включвал прилагането на еквивалента на радиацията при пътуване до Юпитер. Учените посочват, че материалът не се е променил нито при гама облъчване, нито при изпитания при екстремни температури.

По време на предстоящите експерименти на борда на орбиталната лаборатория материалът ще бъде съхраняван в условия на нулева гравитация в рамките на 90 дни и ще бъде фотографиран на всеки три седмици. След връщането му през юли, изкуственият мускул ще бъде сравнен с идентичен материал, който е останал на Земята.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос