Япония праща Hayabusa-2 на среща с астероид

44679
Япония праща Hayabusa-2 на среща с астероид
Снимка: Japan Aerospace Exploration Agency

На 30 ноември Япония ще изстреля уникалната си космическа сонда Hayabusa-2 към астероид, за да събере проби от грунта. Това съобщи на пресконференция днес министърът на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Хакубун Шимомура, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сондата ще бъде изведена в космоса с тежката ракета Ейч-2А.Изстрелването ще бъде осъществено от базата Танегашима, разположена в южната част на Япония.Hayabusa-2 трябва да достигне целта си - астероида "1999JU3" - в средата на 2018 година. През 2019 космическият апарат трябва да отлети от неговата повърхност и да кацне отново на Земята, година по-късно. За разлика от астероида Итокава, изследван от първата сонда Hayabusа, в новия космически обект,представляващ малка скалиста сфера, има следи от въглерод и вода, съобщава Франс прес.

Япония се притеснява от активните си вулкани

През уикенда Япония си припомни колко е уязвима пред многобройните си активини вулкани. Това се случи с изригването на вулкана Онтаке, ...

Hayabusa-2 ще бъде съоръжена с космическо оръдие. Когато сондата достигне до планираната орбита над астероида "1999 JU3", тя ще изведе този уред, след което ще се подслони от другата страна на небесното тяло.Оръдието ще бъде задействано и ще изстреля метално гюле, което ще издълбае кратер с диаметър няколко метра.

Тогава сондата ще кацне над дупката и ще вземе подпочвени проби.Японските специалисти смятат, че подземните проби са по-интересни за изследване от повърхностния слой, защото са по-добре запазени. В тях могат да се съдържат органични вещества и вода. Според изследователите експеримент ще хвърли светлина върху начина, по който се е разпространил животът във Вселената.

Японската космическа агенция ДЖАКСА се надява сондатаHayabusa-2 да повтори успеха на своята предшественичка, успяла да събере прах от астероида Итокава след 7-годишна одисея,стартирала през 2003 г. На 13 юни 2010 г.

Hayabusa се доближи до Земята и изстреля капсула с образци от астероида, след като извърши най-дългото пътуване в историята на човечеството,изминавайки 6 милиарда километра.

"Телескоп-муха" ще търси астероиди, които могат да разрушат Земята

Европейската космическа агенция (ESA) разработва телескоп, с който да може да засича и наблюдава астероиди, които са потенциално опасни...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос