Какво се случва с флаговете забити на Луната?

42711
Какво се случва с флаговете забити на Луната?

На 10 юли 1969 г., Аполо 11 каца на Луната. В 22:56 ч. (Северноамериканско източно време), Нийл Армстронг стъпва на лунната повърхност и изрича прословутата фраза: „Това е една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството“. С това той се превръща в първия човек, стъпил на голямо небесно тяло. След малко, към него се присъединява и Едуин „Бъз“ Олдрин. Двамата прекарват следващите два часа и половина в изследване на лунната повърхност.

Преди да отлетят отново към Земята, астронавтите оставят следи от пътешествието си до Луната. Освен стъпката на Армстронг, там остава забит американския флаг, изработен от синтетично влакно и по-точно – найлон. Следващите Аполо мисии следват този пример, но какво се е случило с всички тези знамена? Все още ли са там, замръзнали в космическия вакуум? Съществуват ли близо половин век по-късно?

Юристи разискват въпроса кой притежава Луната

Повече от 100 правни експерти се опитват да отговорят на въпроса кой има право да извлече минерали от Луната и от другите планети от Сл...

Олдрин казва, че когато отлитали, видял как знамето било гътнато от ударната вълна на запалващите се двигатели. Така или иначе, никой не е очаквал то да оцелее много в подобни сурови условия. Под въздействието на изключително абразивния лунен прах и нефилтрираните ултравиолетови лъчи на слънцето, материята най-вероятно е избледняла напълно, след което просто се е разпаднала. И това в много кратък период.

Знамето е било поръчано от „Анин“, компания от Ню Джърси, която е най-стария производител на знамена в Щатите (съществува от 1847 г.). Флагът бил изработен от прост найлон, без каквито и да било планове той да издържи дълго на Луната, да не говорим за десетилетия или повече. През 2008 г., Денис Лакаруба, служител в компанията, каза, че не вярва „да е останало нещо. Ако трябва да съм честен, знамето отдавна е просто прах“.

Пет други, по-малко известни, знамена са били забити на Луната по време на мисиите Аполо 12, 14, 15, 16 и 17. Тези знамена също не са били създадени да издържат на екстремните условия на Луната.

Макар човешки крак да не е стъпвал на Луната от 1972 г., множество летателни апарати са я обикаляли и са правили снимки. С подобряването на оптичните технологии, изображенията стават все по-ясни и по-ясни. Това ни довежда до Лунар Риконъсънс Орбитър (ЛРО) – космически апарат на НАСА, изстрелян в космоса през 2009 г. Той прекарва над 3 години, кръжейки около Луната и правейки снимки с огромна резолюция. През 2012 г., ЛРО изпраща снимки, който потвърждават, че всички знамена, освен тези, оставени от Аполо 11 и 15 са не само оцелели, но стоят и забити на мястото си.

На кадри, заснети по различно време на денонощието, ясно се виждат сенките, хвърляни от знамената, макар самите те да са твърде малки, за да бъдат ясно различими на снимките. На местата, където са били забити флаговете на Аполо 11 и 15 няма сянка, но по всяка вероятност е възможно те да съществуват и просто да лежат на лунната повърхност.

Вулкани са изригвали на Луната преди 100 млн. години

Учени откриха, че на студената и безжизнена Луна, която познаваме днес, е имало вулканична активност преди 100 или дори 50 милиона годи...

Колкото до състоянието на знамената, генералният консенсус е, че цветовете са избелели под нефилтрираните ултравиолетови лъчи на слънцето.

ЛРО е успял да документира и други неща, оставени от астронавти на Луната – следи, раници и луноходи. С напредването на оптичните технологии, може би съвсем скоро ще можем да видим ясни снимки на самите флагове и да разберем какво точно се е случило с тях, вместо да разчитаме на сенки.

 

източник: fbr

Учени изследват реакциите на човешкото тяло на Луната

Учени и медици от Русия започ­наха пър­вия в света експе­римент по изу­ча­ва­нето на физио­логи­че­...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com