Какво се случва с малката галактика при сблъсък с голяма? (ВИДЕО)

15059
Какво се случва с малката галактика при сблъсък с голяма? (ВИДЕО)
Снимка: ICRAR

Доскоро учените си мислеха, че ако две галактики се сблъскват, то нови звезди в двете започват да се раждат по-често. Но сега учените от Международния център за радиоастрономични изследвания (ICRAR) под ръководството на д-р Люк Дейвис (Luke Davies) са установили, че това е опростен подход и всъщност всичко зависи от съотношението на размерите на галактиките.

Подробна статия на тази тема е публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, а същината е преразказана в съобщение на ICRAR.

Учени са претърсили 100 хил. галактики, без да открият следи от извънземни

Представата, че човечеството е само във Вселената е по-плашеща от представата да открием извънземна раса, която би искала да ни изяде и...

Дейвис и колегите му наблюдавали сблъсъците на 20 000 галактики с Англо-Австралийския телескоп (AAT), разположен в Нов Южен Уелс. Оказало се, че когато се сблъскват две галактики с приблизително еднакъв размер, процесът на звездообразуване във всяка от тях действително се ускорява. Но ако едната от галактиките е значително по-голяма от другата, то в нея този процес се ускорява, а в "джуджето" се забавя.

Значението на това откритие излиза извън рамките на простото изучаване на механизмите на сблъсъци на галактики. "Изследванията на подобни космически колизии ни позволява по-добре да разберем как галактиките растат и еволюират", казва д-р Дейвис.

Впрочем към нашата галактика Млечен път със скорост 400 000 км/ч се приближава съседната Андромеда. Но не бързайте да се паникьосвате – сблъсъкът ще се състои поне след 4 млрд. години.

Андромеда е по-голяма от Млечния път, но може да се каже, че двете галактики са приблизително еднакви по-размери според космически мерки, така че в резултат на сблъсъка ще започнат да се раждат повече звезди – докато те окончателно не се слеят в едно в бъдещата „Млекомеда“.

Изкуствен мускул ще бъде тестван в Космоса

Космическият кораб Dragon, който полетя с ракетата Falcon 9, за да презареди Международната космическа станция (МКС), носи на борда си ...

По-долу можете да видите забавно видео, което са създали в ICRAR, за да илюстрират откритието на Дейвис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос