Китай се готви за двупосочна мисия до Луната

64650
Китай се готви за двупосочна мисия до Луната

До края на годината Китай се готви да проведе първата си двупосочна мисия до Луната и обратно, обяви правителството в Пекин. Това ще е поредната значителна стъпка в развитието на една амбициозна космическа програма, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Мисията ще бъде извършена до края на тази година, уточняват от Националната администрация по наука, технологии и промишленост за национална отбрана /SASTIND/. За пътуването космическият апарат трябва да притежава обшивка, която да издържи на високите температури, получаващи се при обратното навлизане на сателита в земната атмосфера. По време на полета ще бъде изследвана технология, която ще бъде използвана при мисия, целяща събиране на проби от повърхността на луната, съобщава агенция Синхуа.

Предстоящият да бъде изстрелян в Космоса апарат вече е транспортиран до център за изстрелване на сателити в югозападната китайска провинция Съчуан, съобщават от SASTIND. Провежданият от военните космически проект планира създаването на постоянно намираща се в орбита космическа станция до 2020 г. и евентуално изпращането на космонавт до Луната. През 2012 г. един от водещите китайски учени каза пред журналисти, че Пекин е планирал да изпрати мисия до Марс до 2030 г., която да събере образци за изследване от повърхността на червената планета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос