Комета ще профучи край Марс

55500
Комета ще профучи край Марс
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Учените днес ще следят необикновеното шоу, което ще представлява преминаването на кометата Siding Spring край Марс, като летящото небесно тяло "ще пропусне" само със 139 500 км. Червената планета, съобщи Би Би Си.

Има надежда, че събитието ще бъде запечатано от камерите и измервателните уреди на сателитите около Марс и ровърите на неговата повърхност. Изхвърляният от бързо движещата се комета прах може да повреди сензорите на сателити, които биха се приближили твърде близо.

13 октомври: Два повода за национална гордост и светещ марсианец

Произведението "Четирите грации" на Димитър Хинков е селектирано за участие в ежегодния Есенен салон на изкуствата в Париж от 16 до 19...

Затова космическите агенции на Америка, Европа и Индия насочиха сателитите така, че те да бъдат на далечната страна на планетата когато Siding Spring премине. Кометата ще мине най-близко до Червената планета около 21 часа българско време.

Учените са особено въодушевени, защото това е първата възможност за тях да изследват една от външните за Слънчевата система комети.Siding Spring, известна и като C/2013 A1, идва от Облака на Оорт – голям сферичен регион от космическо пространство, отдалечен от планети. Така че кометата, формирала се преди около 4,5 млрд. години, за първи път ще усети топлината на слънцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос