Космическият апарат "Нови хоризонти" ще стигне до Плутон след една година

97617
Космическият апарат "Нови хоризонти" ще стигне до Плутон след една година
Снимка: Thinkstock/ Guliver

След една година космическият апарат "Нови хоризонти" на НАСА ще прелети най-близо до планетата джудже Плутон, съобщи ЮПИ. Това ще е първият създаден от човека посетител на ледената псевдопланета.

Мисията "Нови хоризонти" на НАСА стартира през 2006 г. В съответствие с поставената цел космическият апарат се движи към покрайнините на Слънчевата система."Нови хоризонти" няма да стигне до Плутон, а ще мине на разстояние около 9650 км от планетата. Мисията обаче се контролира от значително по-голямо разстояние - от лабораторията по приложна физика към университета Джонс Хопкинс в Лоръл, Мериленд, която е на около 7,2 милиарда км от Плутон.

Дайте адски имена на спътниците на Плутон

Изминаха повече от 80 години, откакто 11-годишната тогава Венеция Бърни за първи път предлага за откритата в покрайнините на Слънчевата...

Разстоянието от около 9650 км ще позволи да се направят снимки с ясни очертания. То е достатъчно близко, за да може учените да си създадат представа за това как изглежда Плутон."Всичко, което знаем за Плутон, се дължи на изследвания на планетата от милиарди км разстояние - заяви изследователят Алън Стърн от НАСА. - Планетарните науки обаче ни учат, че когато виждаме обект отблизо, предишните ни идеи за него често пъти се променят."Онези, които с нетърпение очакват да видят нови по-добри снимки на Плутон, няма да е нужно да чакат до следващия юли.

Стърн поясни, че през януари следващата година космическият апарат ще е в по-добра позиция от тази на телескопа "Хъбъл". Казано с други думи, в началото на 2015 г. "Нови хоризонти" ще започне да изпраща на Земята снимки на Плутон, които са с
по-голяма резолюция в сравнение с всички предишни фотографии на планетата.След като мине край Плутон, космическият апарат ще изследва редица астероиди в Куйперовия пояс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос