Космическият кораб "Прогрес М-27М" изгоря над Тихия океан

18595
Космическият кораб "Прогрес М-27М" изгоря над Тихия океан

Руският космически кораб "Прогрес М-27М" излезе от околоземна орбита и изгоря в плътните слоеве на атмосферата над Тихия океан днес в 05:04 бълг. вр., съобщи космическата агенция Роскосмос.

Руският товарен космически кораб "Прогрес М-27М" беше изведен в орбита на 28 април от космодрума Байконур. Той трябваше да закара на МКС около 2,5 тона полезен товар като гориво, вода, въздух и научна апаратура. Веднага след отделянето на кораба от ракетата носител "Союз-2.1а" започна да постъпва информация, че антените не са се отворили и корабът се е оказал неуправляем, върти се с голяма скорост и неконтролируемо около оста си.

Вероятно е станала експлозия при отделянето от третата степен. Тя не само е нанесла щети на апарата, но и е пробила горивната система на двигателите, поради което той не подлежи на управление и маневри.

От този момент той започна да губи височина и тази нощ ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата и ще изгори. Предварителните данни са това да стане в района на Атлантическия океан край южните африкански брегове.

Сателити ще събират слънчева енергия и я изпращат към Земята

Космическите лазери са най-известни с огромната си мощ, която може да унищожи хора и дори цели планети в научно-фантастичните сюжети. Е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос