Краят на Вселената ще настъпи по-рано от очакваното

33528
Краят на Вселената ще настъпи по-рано от очакваното
Снимка: Thinkstock

Една от теориите за тъмната енергия предполага, че Вселената няма да се разширява вечно, а вместо ще се свие в т.нар. "Голям колапс" , след което ще престане да съществува. Сега, според ново проучване, това би могло да се случи много по-рано, отколкото се очакваше.

Физици от Университета на Калифорния в Дейвис и Университета в Нотингам са представили нови оценки за това, кога Вселената ще колапсира. Учените твърдят, че това трябва да стане в рамките на няколко десетки милиарда години. Резултатите от изследванията са публикувани в списание Physical Review Letters.

Илюзия ли е Вселената?

Дали Вселената е илюзия - двуизмерна прожекция върху космически екран, която човешкото съзнание не може да осмисли? Отговор на този въп...

Учените са предефинирали космологичната константа, фигурираща в уравненията на Общата теория на относителността и описваща нулевата енергия на физическия вакуум или тъмната енергия. Тази константа се смята, че остава непроменена във времето и пространството, но теоретично изчислената стойност е 10 120 пъти по-голяма от горната граница на стойността, определена от астрономичните наблюдения, предаде OFFNews.

Физиците се опитват да премахнат разликата между теория и наблюдения по различни начини, например чрез въвеждане на допълнителни полета, включително полето на Хигс, но тези решения са нестабилни.

Модификацията на уравненията на Общата теория на относителността, предложени в новото изследване, може да потисне приноса на квантовите флуктуации, чието отчитане води до изчислената огромна теоретична стойност на константата.

Това води обаче до необходимостта от представата за на крайна Вселена, която в бъдеще ще колапсира - нейното ускорено разширяване спира и се заменя с ускорена компресия, която с течение на времето ще доведе до колапс на Вселената и тя ще премине в сингулярно състояние.

Експериментът Holometer: Светът може да е триизмерна холограма

Според една от теориите на учените, всичко, което виждаме около нас, е просто... триизмерна холограма. Тази идея получава все повече ко...

"Сривът е неизбежен и се предхожда от текущия етап на космическо ускорение", казват физиците Неманя Калопър (Nemanja Kaloper) от Университета на Калифорния, Дейвис и Антонио Падиля (Antonio Padilla) от университета в Нотингам пред Phys.org.

Техният модел предполага, че тъмната енергия ще доминира във Вселената малко преди да се случи обратът, след който ще започне евентуалният колапс. Макар и да не може да се определи времето, когато ще се случи този обрат, изчисленията на физиците показват, че това може да бъде много скоро (в космологични мащаби).

Физиците ще продължат да развиват своята теория, отчитайки поправките, свързани с квантовата гравитация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос