Красиви звездопади ще ни радват и тази пролет

90327
Красиви звездопади ще ни радват и тази пролет
Снимка: Thinkstock

През пролетта любителите на астрономията ще могат да се насладят на метеорният поток Лириди, съобщиха от Московския планетариум, предаде БТА.

Лиридите са метеорен поток, породен от кометата C/1861 G1. Ежегодно се наблюдава метеорен дъжд, наричан понякога априлски лириди. Неговият радиант лежи недалеч от Млечния път - на границата между съзвездията Лира и Херкулес. Пиковият момент е на 22 април, а обичайното време за наблюдения е от 19 до 25 април.

НАСА откри планета, на която може да има живот

Космическият телескоп на НАСА Кеплер е намерил планета с размерите на Земята, която е възможно да поддържа живот, съобщиха от американс...

Метеорите са слаби. Максималното число при пика е около 20 метеора на час. Не е изключено обаче и внезапно усилване на звездопада, когато на час падат до 100 метеора, както се е случвало през предишни години. За последен път това явление е наблюдавано през 1982 г., когато за много кратък период от време са паднали над 90 метеора. Скоростта на движението им е 48 км/секунда.

Лиридите се виждат най-добре в средните северни ширини. Тази година, за разликата от миналата, на наблюдението на звездопада няма да попречи лунната светлина. Луната е във фаза последна четвърт и затова гледката на падащите звезди ще е красива. Те ще могат да се видят с просто око.

Лиридите са един от най-старите наблюдавани действащи ежегодно метеорни потоци. За тях съществуват исторически данни отпреди повече от 2500 години.

 

Трети български космонавт ще има, вярва Георги Иванов

Не може да умре надежда като тази за трети български космонавт, тъй като много дечица, младежи, мечтаят да полетят в Космоса и аз съм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос