Ледените каньони на Диона (ГАЛЕРИЯ)

13060
Ледените каньони на Диона (ГАЛЕРИЯ)

Специалистите на НАСА са публикували нови изображения на Сатурновия спътник Диона с най-добрата досега резолюция. Снимките са направени от апарата "Касини" при последното му сближаване с луната.

На изображенията ясно се вижда леденият пейзаж на Диона. За получаване на снимките на 17 август "Касини" се е приближил на разстояние 474 километра над повърхността на спътника, което е петото сближаване на сондата с Диона в хода на продължителната експедиция край Сатурн.

Пръстените на Сатурн са по-стари от самата планета

Пръстеновата система на Сатурн вероятно е с 4,4 милиарда години по-стара от самата планета, съобщи сп. Nature. Космическият апарат "Ка...

А снимки, направени на 11 април 2015 г. от разстояние 110 000 километра от Диона, показват многобройни каньони и пукнатини по повърхността на луната.

Учените смятат, че особеностите на релефа на 1123-километровия спътник може да са свързани с приливното взаимодействие между Диона и Сатурн.

Мисията "Касини-Хюйгенс" е съвместен проект между космическите агенции на САЩ и Европа по изучаване на Сатурн. Тя се отнася към т.нар. флагмански мисии – най-амбициозните и скъпи проекти на американската космическа програма.

Космическата сонда "Касини" със спускаемия апарат "Хюйгенс" са изпратени през 1997 година и са достигнали орбитата на планетата на 1 юли 2004 г. "Хюйгенс" е изучил атмосферата и повърхността на Титан – спътник на Сатурн, а "Касини" след отделянето на спускаемия апарат е продължил изучаването на планетата и нейните спътници.

Сатурн ще се сдобие с нов спътник?

Сондата „Касини" откри, че в системата на пръстените на Сатурн се сформира нов спътник. Той ще бъде в орбитата на Сатурн, а уче...

Вижте ледените тайни на Диона в нашата галерия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос