Млечният път е по-малък, отколкото се смяташе досега

66024
Млечният път е по-малък, отколкото се смяташе досега
Снимка: Getty Images/Guliver

Млечният път е по-малък, отколкото смятаха досега астрономите, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от британско изследване. Галактиката, приютяваща нашата Слънчева система, тежи наполовина по-малко от своята съседка Андромеда, чиято структура е сходна с тази на Млечният път.Млечният път и Андромеда са най-големите структури в регион от галактики, наричан от астрономите Местната група.

За да разкрият масите на двете галактики, учените са изчислили масата на тъмната материя във външните им райони. Астрономите отчитат, че Андромеда съдържа двойно повече тъмна материя - слабо изучената невидима субстанция, съставляващата по-голямата част от външните райони на галактиките. Това прави съседната галактика двойно по-тежка от Млечния път. "Винаги сме подозирали, че Андромеда е по-масивна от Млечния път, но досега едновременното претегляне на двете галактики беше изключително предизвикателство.

Пети товарен европейски космически кораб излетя към Международната космическа станция

Ракетата "Ариан 5" беше изстреляна от космодрума в Куру,Френска Гвиана, към Международната космическа станция (МКС),предадоха АФП и ИТА...

За да постигнем целта, комбинирахме скорошни измервания на относителното движение между двете галактики с най-големия съставян досега каталог на съседните галактики", казва Хорхе Пенарубия от Единбургския университет. Въпреки че Млечният път и Андромеда изглеждат сходни по размери, досега учените не са били в състояние да докажат коя е по-масивната.

В предишни изследвания учените са успели да изчислят само масата, събрана във вътрешните райони на двете галактики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com