НАСА: Възможна е бомбардировка от космоса

119415
НАСА: Възможна е бомбардировка от космоса
Снимка: Getty Images/Guliver

Голяма част от човечеството дори и не подозира колко реална е заплахата от „космическа бомбардировка", съобщиха от НАСА.

Според специалистите за момента имаме късмет, защото повече от големите астероиди, сблъскали се със Земята за последните 10 години, падат в малко населените райони на нашата планета. Ето защо не е изненадващо, че обществеността знае само за някои от сблъсъците на планетата ни с метеорити, станали от 2001 г. насам.

НАСА откри планета, на която може да има живот

Космическият телескоп на НАСА Кеплер е намерил планета с размерите на Земята, която е възможно да поддържа живот, съобщиха от американс...

Въпреки това, през това време срещата на Земята с големи тела от космоса започват да се случват от шест до 10 пъти по-често, отколкото е било по-рано. Именно по тази причина представители на групата B612 Foundation, в която влизат „ловци на астероиди" - бивши астронавти и учени от НАСА, смятат още утре да разкажат за размерите на реалната „космическа заплаха" - от 2001 година досега със Земята са се сблъскали 26 големи астероида.

През последното десетилетие броят на сблъсъците се разраства неимоверно бързо. Последният пример от Челябинск, където през февруари 2013 г. "избухна" голям 19-метров метеорит с тегло 100 000 тона, показва колко реална е „бомбената заплаха от космоса".

В следващите 200 години в близост до планетата Земя ще преминат около 20 астероида , като най-големият от тях ще бъде над 1 200 км. , а след по-малко от 20 години до нашата планета ще се приближи 400-метров астероид, който през август 2032 година ще е максимално близо до земната орбита. Експертите обаче успокояват, че вероятността той да се сблъска със Земята е ужасно малка - едва 0.002%.

 

Изпращат летяща чиния с надуваем модул към Марс

От космическата агенция NASA планират през юни тази година да тестват нов апарат, напомнящ летяща чиния. Машината е създадена с една ос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос