НАСА има армия от малки роботи, които може да изследват далечни планети

67734
НАСА има армия от малки роботи, които може да изследват далечни планети

Новите роботи на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) изглеждат като камиончета играчки с дистанционно управление, но в бъдеще те може да служат като авангард, проучващ далечни планети, пише Space.com. Автономните роботи, наречени от инженерите на галено “суомита“ (swarmies), са много по-малки от други роботи на Агенцията, какъвто е марсоходът Curiosity, например. Всеки един от тях е оборудван с уебкамера, Wi-Fi антена и GPS система за навигация.

Суомитата функционират подобно на мравча колония. Когато една мравка открие храна, тя изпраща сигнали към останалите и мравките се събират и работят заедно, за да занесат храната в мравуняка. Инженерите от Космическия център “Кенеди” във щата Флорида са разработили софтуер, който насочва малките роботи в различни посоки в търсене на специфични, предварително определени материали като замръзнала вода на Марс. Ако един от тях намери нещо интересно, той може да използва радиокомуникация, за да извика “събратята си” да му помогнат да събере проби.

НАСА ще изследва астероиди със скачащи роботи

Големите астероиди са интересен обект за изучаване от страна на учените. Придвижването по повърхността им обаче с машини на колела, вер...

Засега суомитата обикалят само в паркингите около Ценъра “Кенеди” и са програмирани да търсят ленти от хартия с отпечатани баркодове. В следващите месеци предстои тестването на робот, проектиран да копае в извънземни повърхности, търсейки интересни или ценни материали. Тестът ще покаже колко добре софтуерът на суомитата може да контролира други роботизирани апарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com