НАСА планира роботизирана мисия до спътниците на Марс

98880
НАСА планира роботизирана мисия до спътниците на Марс
Снимка: Getty Images/Guliver

Учени и инженери от изследователски център на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) работят върху концепция за мисия с неголямо финансиране, която ще изпрати роботизиран космически апарат на един от двата малки сателита на Марс, пише Space.com.

Сондата ще се базира на технологичните характеристики на апарата LADEE, който обикаля около Луната от септември 2013 година.

Построиха полигон за изпитания на марсоходи

Европейската космическа агенция Airbus завърши строежа на специализиран изпитателен полигон, предназначен за тестване на марсоходи. Съо...

“Смятаме, че можем да създадем LADEE 2 за няколко стотин милиона долара и да го изпратим на Фобос”, казва Пете Уордън, директор на изследователския център към НАСА, който работи по проекта. Оригиналният летателен апарат разчита на модулна технология, която може да се адаптира за различни мисии, а това ще помогне за намаляване на цената на LADEE 2, посочва Уордън.

LADEE 2 би могъл да излети след изпълнението на амбициозната мисия на НАСА да улови астероид и да го привлече в орбитата на Луната. Към момента очакванията са изпълнението й да започне през 2019 година, а астероидът да влезе в лунната орбита през 2024 или 2025 година. Засега няма финансиране за LADЕЕ 2 и проектът е само концепция.

Много учени смятат, че Фобос и Демос са “бивши” астероиди, които са били привлечени от гравитационното поле на Марс. Средната широчина на Фобос е 22 км, а на Демос 12.4 км. За сравнение, диаметърът на Земята е 3475 км. Роботизирана мисия до спътниците на Червената планета ще проправи пътя за управлявана от хора мисия до двете луни, което пък може да бъде прелюдия към мисията за стъпване на човешки крак на Марс.

 

Камера ще симулира условията на Марс

Испански учени създадоха камера, симулираща условията на Марс. В нея ще могат да бъдат изпробвани устройства, необходими за мисиите до ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com