NASA се готви за уникално проучване на минаваща край Марс комета

72463
NASA се готви за уникално проучване на минаваща край Марс комета
Снимка: Getty Images/Guliver

Следващата седмица съвсем близо до Марс ще премине комета и Националната космическа агенция на САЩ (NASA) се подготвя за драматичното космическо събитие, пише Space.com.

На 19 октомври опашатата звезда ще се доближи на 139 хиляди километра разстояние от Червената планета, което е около една трета от разстоянието между Земята и Луната. Флотата от марсоходи и сателити на NASA ще наблюдават и проучват влиянието на кометата върху атмосферата на Марс.

Кометата С/2013 А1 е открита през 2013 година от астронома Роб МакНаф с помощта на австралийската обсерватория “Сайдинг Спринг”. Космическото тяло преминава за първи път през вътрешността на Слънчевата система, идвайки от далечната мъглявина Оорт. Тъй като леденото небесно тяло досега не се е загрявало под въздействието на звездна топлина, то вероятно е почти непроменено от времето на формирането си преди 4.6 милиона години, посочват изследователите. Изучаването на състава и поведението му се очаква да даде информация за условията при раждането на Слънчевата система.

На 19 октомври, когато “шоуто започне”, трите апарата на NASA в орбитата на Марс - Odyssey, Mars Reconnaissance и МАVEN, ще наблюдават кометата от космоса, а роувърите Opportunity и Curiosity - от повърхността на Червената планета.

Космическият кораб "Союз" се скачи с МКС

Пилотираният космически кораб "Союз ТМА-14М" с руско-американски екипаж успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС), съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос