На ледената луна Енцелад има гореща вода

39229
На ледената луна Енцелад има гореща вода

На ледената луна на Сатурн Енделад има гореща вода, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА).

Откритието подкрепя вълнуващите предположения, че на спътника може да има условия за съществуване на живи организми.

Под повърхността на Мимас може да има океан

Вътрешните структури на сатурновите луни са нестабилни или залети с вода, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс и Би Би ...

Проучването на вътрешната структура на Енцелад е главна задача на мисията Cassini след засичането на струи от лед и водна пара от пукнатини на южния полюс на спътника през 2005 година. Анализите са показали, че ледените частици в парата са богати на натриева сол, което е признак, че водата е била в контакт със скали. Измервания на гравитационното поле на луната са разкрили наличие на дълбок 10 километра океан под леден слой с дебелина 30-40 километра.

Сега, след четиригодишно изследване на данни от космическата сонда, включващо компютърни симулации и лабораторни експерименти, учените разполагат с по-задълбочени познания за химическите реакции, протичащи на дъното на океана на Ецелад.

В орбитата на Сатурн са открити малки прахови частици. Те са богати на силиций, което ги отличава от ледените частици, преобладаващи на планетата, включително в знаменитите й пръстени. Изследователите смятат, че тези богати на силиций зрънца произлизат от океанското дъно на Енцелад, където протичат хидротермални процеси. Там вода с температура най-малко 90 градуса по Целзий разтваря минералите от скалистата среда. Източникът на тази енергия не е напълно ясен, но вероятно включва съчетание от приливно затопляне при въртенето на Енцелад в орбитата на Сатурн, радиоактивно разпадане и химически реакции. При издигането си нагоре горещата вода се смесва със студена вода и това води до конденз и формиране на нанозрънца кварц, плуващи във водата.

„Тази луна има всички съставки – вода, топлина и минерали, за да поддържа живот във външната част на Слънчевата система, това потвърждава астробиологичния потенциал на Енцелад“, казва Николас Алтобели от ЕКА. „Енцелад може дори да се окаже представителен за галактиката хабитат – ледена луна около газов гигант, разположена отвъд „обитаемата зона“ на звезда, но все пак в състояние да поддържа течна вода под ледената си повърхност“.

Пръстените на Сатурн са по-стари от самата планета

Пръстеновата система на Сатурн вероятно е с 4,4 милиарда години по-стара от самата планета, съобщи сп. Nature. Космическият апарат "Ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com