Накъде лети сега "Нови хоризонти"?

9116
Накъде лети сега "Нови хоризонти"?

Специалистите от НАСА са избрали обект от пояса на Кайпер, който след окончателно утвърждаване ще стане новата цел на космическия апарат "Нови хоризонти" (New Horizons).

Като нова цел специалистите предлагат обекта 2014 MU69 от пояса на Кайпер, който е с диаметър около 45 километра. Смята се, че такива небесни тела служат като "строителни материали" за по-големите небесни тела, такива като Плутон.

Исторически момент: "Нови хоризонти" стигна Плутон!

Американската сонда "Нови хоризонти" (New Horizons) в този момент се намира на рекордните 12 500 километра от Плутон. Учените очакват з...

Поясът на Кайпер е неизследвана досега област зад орбитата на Нептун, "населена" с малки обекти. Те са толкова далече от Слънцето, че неговата топлина почти не достига до тях. Благодарение на това обектите от пояса на Кайпер представляват съхранило се в неизменен вид вещество, останало след формирането на Слънчевата система преди 4,6 млрд. години.

2014 MU69 и още пет обекта от пояса на Кайпер, намиращи се на пътя на "Нови хоризонти", са открити от телескопа „Хъбъл“ през 2014 година. От тях специалистите са избрали 2014 MU69 като най-икономичен от гледна точка на разход на гориво.

Новата цел на космическия апарат ще бъде приета окончателно след утвърждаването ѝ от независими експерти. Но още сега специалистите от проекта "Нови хоризонти" планират серия маневри на космическия апарат през октомври-ноември тази година, за да го насочат към 2014 MU69. Планира се, че сондата ще стигне до новата си цел на 1 януари 2019 година.

"Нови хоризонти" е изпратен към Плутон през 2006 година. На 14 юли 2015 той достигна целта, като премина на рекордно близко разстояние от планетата джудже – 12 500 километра. Сега космическият апарат продължава да предава на Земята данните, събрани при сближаването, и продължава полета си.

"Нови хоризонти" се обади от системата на Плутон

Станцията „Нови хоризонти“ предаде първи сигнал на Земята след сближаването си с планетата джудже Плутон. Сигналът е получе...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com