Някои земни организми могат да оцелеят на Марс

21672
Някои земни организми могат да оцелеят на Марс
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Най-старите и най-прости организми на Земята са в състояние да оцелеят на Червената планета, съобщава сайтът Нейчър уърлд нюз, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от университета на Арканзас са установили, че произвеждащите метан метаногени - едни от най-простите и стари организми на нашата планета, са способни да оцелеят във враждебна среда, подобна на марсианската.

Метаногените обитават блата и мочурища, мъртва и разлагаща се материя, и се срещат в стомасите на добитък, други тревопасни животни и термити.

Въпросните организми не се нуждаят от кислород или органични вещества, за да оцеляват, за разлика от други много по-сложни форми на живот. Метаногените не фотосинтезират, което ги прави идеални кандидати за оцеляване във враждебна среда, като например тази под повърхността на Марс.

За целите на настоящото проучване специалистите са направили симулация в лабораторни условия на подпочвени води на Червената планета. Изследователите са установили, че четири вида метаногени са в състояние да оцелеят в подобна среда с ниско налягане.

Предишно проучване на същия екип е показало, че два вида метаногени могат да преживеят марсианския цикъл на замръзване и топене.

Изследването на метаногените показва, че е приемливо да се смята, че условията на Марс са подходящи за поддържане на прости форми на живот.

 

Чаша доматен сок облекчава симптомите на менопауза

Една чаша доматен сок на ден може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата, според изследователи от Медицинския университ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос