"Нови хоризонти" направи най-добрите снимки на Плутон

26238
"Нови хоризонти" направи най-добрите снимки на Плутон

Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти." (New Horizons) получи снимки на Плутон и петте му спътника. В момента тези изображения се явяват най-добрите по качество от всички налични на планетата джудже, съобщава сайтът на НАСА.

Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" (New Horizons) получи снимки на Плутон и петте му спътника. В момента тези изображения се явяват най-добрите по качество от всички налични на планетата джудже, съобщава сайтът на НАСА.

Изображението е получено чрез монтаж на снимки, направени на 26 юни в периода от 8:40 до 10:25 по Гринуич (от 11:40 до 14:25 българско време) от камерата Long Range Reconnaissance Imager (LORRI). Станцията "Нови хоризонти" в този момент се е намирала на 21,5 млн. км от Плутон.

Луните на Плутон танцуват хаотично (ВИДЕО)

Последните изследвания на данни от телескопа Hubble показват, че две от луните на Плутон – Никта и Хидра, се клатушкат в непредв...

След седем седмици анализ на данните, на 2 юли 2015 година екипът на мисията "Нови хоризонти" е взел решение да продължи движението на станцията по набелязания курс. Преди учените разглеждаха възможността за корекция на траекторията, опасявайки се от сблъсък на апарата с неизвестни небесни тела около Плутон.

По думите на изследователите те не са открили на снимките нови спътници или пръстени около Плутон. Това позволило на инженерите на НАСА на 2 юли да дадат последна команда преди сближаването на "Нови хоризонти" с планетата джудже, което довело до включването на двигателите за осигуряване на планираната маневра.

Учените отбелязват, че маневрирането ще помогне най-точно да се настроят инструментите на сондата, когато на 14 юли тя се приближи със скорост около 14 километра в секунда на минимално разстояние от 12 500 км до Плутон.

Дайте адски имена на спътниците на Плутон

Изминаха повече от 80 години, откакто 11-годишната тогава Венеция Бърни за първи път предлага за откритата в покрайнините на Слънчевата...

Учените познават пет спътника на Плутон. Най-големият от тях – Харон – е открит през 1978 г. от американския астроном Джеймс Кристи, а останалите – Хидра, Никта (Никс), Цербер и Стикс – с помощта на космическия телескоп "Хъбъл".

Основна задача на програмата "Нови хоризонти" е изучаването на планетите джуджета Плутон и Харон. Научното оборудване на станцията ще събере данни и за възможното наличие на магнитосфера на Плутон, състав на атмосферата, строеж на неговата повърхност, а също и взаимодействието му с Харон.

След системата Плутон-Харон специалистите от НАСА възнамеряват да използват станцията за изучаване на пояса на Кайпер, който се намира зад орбитата на планетата джудже. Поясът е съставен от астероиди, образувани от ледове – замръзнал метан, амоняк и вода. Мисията "Нови хоризонти" трябва да приключи работа в средата на 20-те години.

 

Космическият апарат "Нови хоризонти" ще стигне до Плутон след една година

След една година космическият апарат "Нови хоризонти" на НАСА ще прелети най-близо до планетата джудже Плутон, съобщи ЮПИ. Това ще е пъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com