Обмислят космически асансьори, които да заменят ракетите

300177
Обмислят космически асансьори, които да заменят ракетите

По поръчка на Международната академия на астронавтите група учени са извършили проучване на възможностите да бъде изграден космически асансьор, съобщава Motherboard. Заключението е, че това е изпълнима и действително умна идея, като научният екип прилага и 300 страници, съдържащи насоки как да бъде реализирана.

Концепцията за космически асансьори цели да намери алтернатива на ракетите, при които 80 процента от теглото е гориво, други 14 процента е структурата им, оставяйки само 6 процента полезен товар. При излитането си ракетата бълва химически вещества в атмосферата и никога не се връща обратно. В сравнение с това, базирана на кабел транспортна система би използвала една малка част от енергията и средствата, необходими за ракетната технология.

Учени възпроизведоха зараждането на живота

Руски и италиански учени представиха резултати от съвместни изследвания за механизма на зараждането на живота във Вселената на конферен...

По-трудният въпрос е как се изгражда космически асансьор. Най-общо казано концепцията е да се опъне здраво въже, закотвено на екватора и стигащо до земната орбита на височина 100 000 км. В края на въжето, намиращ се в Космоса ще има балансираща тежест, достатъчна да поддържа центъра на тежестта в орбита със Земята, така че кабелът да стои на едно и също място, докато планетата се върти. Въртенето ще обтяга въжето, а роботизирани електрически асансьори ще се изкачват и слизат по него.


Концепцията не се е променила много от новелата на Артър Кларк “Фонтаните на рая” от 1979 година, която първа популяризира идеята за асансьор към Космоса, но която никой от съвременниците й не приема сериозно. Десетилетия по-късно, през 2003 година, Кларк заявява: “Космическият асансьор ще бъде създаден десет години, след като спрат да се смеят… а те спряха да се смеят”.

Това, заради което хората спряха да се смеят, са нанотехнологиите. Въглеродните нанофибри бяха разработени през 90-те години, обещавайки свръхздрави, леки и гъвкави супер материали, които са необходими за изграждането транспортна система с дължина от 100 000 километра, която да изкачва хората в орбита.

Има ли наистина пречупен кръст на Луната?

Снимки от Луната, на които се виждат пречупени кръстове, предизвикаха спорове между учени и окултисти. На фотосите се вижда свастика ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com