Откриха най-близката планета като Земята

30074
Откриха най-близката планета като Земята
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Наблюдения с телескопа "Спицър" потвърдиха съществуването на земеподобна планета на 21 светлинни години от Слънцето. До момента това е най-близката до нас планета от земен тип, съобщава Мегавселена.

"Транзитните екзопланети се ценят като златото, тъй като можем да опишем различните им параметри. Тази планета ще бъде една от най-активно изследваните в близките десетилетия", казва Майкъл Уорнър (Michael Werner) от Лабораторията на реактивното движение на НАСА в Пасадена (САЩ).

НАСА откри планета, на която може да има живот

Космическият телескоп на НАСА Кеплер е намерил планета с размерите на Земята, която е възможно да поддържа живот, съобщиха от американс...

Планетата HD 219134b се върти около звездата Глизе 892 в съзвездие Касиопея. Звездата може да се види от Земята дори с невъоръжено око, макар че е по-малко ярка и гореща от Слънцето.

Планетата се намира прекалено близо до звездата, за да може да съществува живот на нея. Но тя е интересна с това, че се явява най-близката до нас планета от земен тип. По-близо е само планетата GJ674b на 14,8 светлинни години, но нейният тип е неизвестен на учените.

Повечето екзопланети са отдалечени от нас на стотици светлинни години. Първоначално HD 219134b била открита с помощта на спектрографа HARPS-North на италианския 3,6-метров телескоп Galileo на Канарските острови. По маса планетата е около 4,6 пъти по-голяма от Земята и се върти около своята звезда за три дни.

Наблюденията, направени с помощта на "Спицър", показали, че размерът на HD 219134b е 1,6 пъти по-голям от Земята. Съпоставянето на масата и размера позволило да се изчисли плътността на нейното вещество – 6 грама на кубически сантиметър, което потвърждава нейната принадлежност към земеподобните планети (в противоположност на газовите гиганти от типа на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун).

Освен това астрономите открили три съседки на HD 219134b – планета с маса 2,7 пъти по-голяма от Земята, която се върти около Глизе 892 за 6,8 дни, газова планета с 9 земни маси, която се върти около звездата за 47 дни, и още една планета – 62 пъти по-голяма от Земята, на която годината трае 1190 дни.

НАСА тръгва на лов за планета-убиец

Учените на американската космическа агенция НАСА се заинтересоваха от тайнствената планета Нибиру, която според редица специалисти в ...

Планетата HD 219134b се явява транзитна, което означава, че е разположена така, че можем да наблюдаваме с телескопи как тя преминава между нас и своята звезда.

Точно това позволило на учените да уточнят нейния размер, а в бъдеще ще позволи да се изясни има ли тази планета атмосфера и ако да – да бъде изследван нейният състав.

Статията с резултатите от изследването ще бъде публикувана в сп. Astronomy&Astrophysics.

 

Около 40 000 души са необходими за колонизирането на чужда планета

Човечеството ще трябва да създаде наистина огромен космически кораб, ако иска да колонизира планети извън слънчевата система, пише Spac...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com