Откриха непознати досега градивни части на Слънчевата система

37603
Откриха непознати досега градивни части на Слънчевата система
Снимка: Thinkstock

По време на изследването на рядък вид метеорит, учени от екипа на мисията OSIRIS-REx на NASA са открили нов вид минерални образувания, наречени сулфидни хондри, пише Tech Times. Наличието на този минерал в метеорита дава основание да се предположи, че космическата скала е съществувала още преди формирането на небесни тела, каквито са астероидите и планетите, в Слънчевата система,

Знае се, че елементи като въглерода, кислорода, азота и водорода са се появили от газове в протопланетарния диск на Слънчевата система, представляващ въртящ се диск от газ и прах, в който са се образували планетите. Тези химични елементи са изключително важни за създаването на Земята. Научният екип обаче е решил да изследва и по-ранни метеорити, датиращи отпреди 4.6 милиарда години. Те вероятно са останки от раждането на Слънчевата система и съдържат хондри – някога разтопени капки, с които метеоритите са се свързали в Космоса.

Ето къде се случва любовта в мозъка (СНИМКИ)

Екип от американски и китайски учени представиха първото изследване за това, как любовта променя човешкия мозък. Неврофизиолозите създ...

Проучвайки редкия вид метеорит, учените са открили сулфидните хондри. Екипът смята, че те са се формирали някъде между Земята и Юпитер и вероятно са парчета от по-големи астероиди. “Обикновено хондрите се състоят от минерали, богати на силиций, но хондрите, които открихме в този метеорит са напълно различни и съдържат сулфидни минерали”, казва Кели Милър, директор на научния екип на мисията OSIRIS-REx. “Това означава, че са се образували в регион, богат на сяра, което е доказателство за съществуването на непознати досега условия в младата Слънчева система”.

Проучването предхожда изпращането на мисията OSIRIS-Rex до астероида Бену през следващата година. Целта е проби от небесното тяло да бъдат донесени на Земята. За пръв път ще се вземат проби от астероид, и то такъв, чиято история и местоположение учените познават.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com