Откриха потенциално опасни бактерии на МКС

7986
Откриха потенциално опасни бактерии на МКС
Снимка: Getty Images/Guliver

Биолози са анализирали проби от прах, събрани на борда на МКС, и са стигнали до извода, че на станцията са проникнали потенциално опасни бактерии, способни да предизвикат тежки болести в условията на микрогравитация. Това става ясно от статия, публикувана в сп. Microbiome.

Преди да заминат за МКС, всички космонавти и астронавти преминават през строг медицински контрол, при който тялото им се изчиства от всички опасни и безобидни микроби. Подобна предпазливост отчасти се обяснява с това, че биолозите все още не знаят как микробите може да се държат при безтегловност и как ще реагира срещу тях отслабналата имунна система.

Красотата на Австралия от висотата на МКС (ГАЛЕРИЯ)

Астронавт на НАСА е представил серия абстрактни снимки на Зеления континент, направени от борда на Международната космическа станция. ...

Кастури Венкатесваран от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена и колегите му се опитали да открият отговор на този въпрос, като сравнили какви микроби се събират във филтрите на МКС с бактериите, които живеят в симулатори на космически живот на Земята.

Като получили образци и материя от филтрите от борда на МКС, учените ги анализирали с помощта на нови системи за извличане и разшифроване на ДНК, които позволяват да се открият следи от микроби и да се установи тяхната принадлежност.

Както се оказало, на борда на МКС действително живеят много бактерии, като видовият им състав съществено се различава от това, какви микроорганизми присъстват в модели на МКС на Земята. Например на станцията присъстват голямо количество т.нар. актинобактерии, към които се отнасят причинителите на дифтерия и краста, което ги прави потенциално опасни за обитателите на МКС.

От друга страна, на борда на станцията, за разлика от нейния имитатор на земята, почти няма т.нар. фирмикути, към които се отнасят стафилококът, причинителите на ботулизъм, тетанус и редица други болести.

Залезът на Земята от борда на МКС

Снимка на залеза на Земята, направена от борда на Международната космическа станция, е публикувана на сайта на НАСА. Автор на снимката...

Всичко това говори, че различните бактерии понасят микрогравитацията и живота в Космоса различно. Това трябва да накара НАСА да изработи нови стандарти по очистване на телата на астронавтите и защита на стоките, изпращани на МКС, заключават учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com