Откриха следи от древни езера на Марс

8990
Откриха следи от древни езера на Марс

Преди милиарди години на Марс дълго време може да са съществували пълни с вода езера. До този извод са стигнали учени, като обработили данните получени включително от марсохода Curiosity, съобщава НАСА.

Наблюденията от апарата позволяват да се предположи, че на Марс преди 3,8 и 3,3 години в продължение на дълго време са съществували вода и езера. За това сочат например следи от езера във вид на утаечни слоеве при планината Шарп. Анализът показал, че формирането им се е случило за период, по-малък от половин милиард години.

Водата на Марс била много малко за развитието на живот

Количеството течна вода на Марс, чието наличие потвърдиха в понеделник, 28 септември, учените от НАСА, е прекалено малко за развитието ...

"Очевидно Марс преди милиарди години в по-голяма степен е напомнял Земята, отколкото днес. Нашата задача е да изясним по какъв начин може да е съществувал мек климат и какво се е случило с влагата", заявил на пресконференция водещият учен на програмата Mars Exploration Майкъл Майер (Michael Meyer).

На 28 септември НАСА съобщи, че на планетата са открити реки – сезонно появяващи се потоци солена вода. Планетолозите стигнали до тези изводи, като анализирали висококачествени снимки, получени от инструмента High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) на марсианския апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос