Подбраха 100-те финалисти за еднопосочен полет до Марс

74641
Подбраха 100-те финалисти за еднопосочен полет до Марс

Избрани са стоте финалисти, които в рамките на спорния проект Mars One ще заминат на еднопосочно пътуване до Марс, пише Newsweek.

Броят на кандидатите да основат човешка колония на Червената планета първоначално беше над 200 000 души.

Opportunity е на метри от "маратонска титла"

Марсоходът ветеран Opportunity съвсем скоро ще се увенчае с маратонска титла. Специалистите са изчислили, че космическият апарат е из...

Финалистите ще преминат тестове, които да установят какво ще бъде поведението им в малката и ограничена група от заселници. Тези изпитания ще са насочени най-вече към уменията им за междуличностно общуване.

Групата се състои от равен брой мъже и жени - по 50-ма представители на двата пола. 39 души са американци, 31 - европейци, 16 са от Азия, седем са от Африка и още седем от Океания. По-голямата част от финалистите имат висше образование. Четири пети са завършили университет, а от тях 30 процента имат магистърска степен.

Бас Лансдроп, съосновател и изпълнителен директор на Mars One казва: “Стриктният подбор на кандидати е важна крачка към намиране на хората, които имат качества да отидат на Марс. Тези бъдещи марсианци са лицето на съвременните пионери”.

В крайната фаза на подбора ще бъдат определени 24-ма астронавти. Те ще се разпределят в шест четиричленни екипажа, ще станат пълноправни служители на Mars One и ще се подготвят за колонизаторската си мисия. Според плановете един екипаж ще заминава към Червената планета на всеки две години. За момента не се предвижда заселниците да се върнат на Земята.

Разработен е нов дрон за работа на Марс

Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, щата Калифорния, която извършва изследвания за НАСА, е разработила и изп...

Mars One частично се финансира чрез продажба на телевизионните права за реалити програма за тренировките на бъдещите астронавти за управляемите полети до Червената планета.

Първите изстрелвания са планирани за 2024 година, макар че вече няколко пъти бяха отлагани.

Проектът предизвиква скептицизъм и безпокойство сред част от представителите на космическия бранш. Известният канадски астронавт Крис Хедфилд, един от командирите на Международната космическа станция (МКС), смята, че има сериозни съмнения относно законността на Mars One. “Наистина съветвам всеки, който се интересува от Mars One и ме е питал за проекта, да започне да задава неудобните въпроси”, посочва Хедфилд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com