Потоци от лава текат на Венера

27784
Потоци от лава текат на Венера

Сондата Venus Express на Европейската космическа агенция (ЕКА) е открила най-надеждното досега доказателство за наличие на активна вулканична дейност на съседната на Земята планета. На страницата на Агенцията се посочва, че изучаването на повърхността на Венера е изключително трудно, заради плътната ѝ атмосфера, но радарните наблюдения при предишни експедиции до небесното тяло показват, че това е свят, покрит с вулкани и древни потоци от лава.

Размерът и съставът на тялото на Венера са подобни на тези на Земята, така че вероятно планетата има вътрешен източник на топлина. Тази топлина трябва да се отделя под някаква форма и една от възможностите са вулканични изригвания. Някои модели на планетарната еволюция предполагат, че Венера е била изцяло залята от лава преди около половин милиард години, но един от горещите въпроси е дали планетата е активна и днес.

NASA ще създава въздушни градове над Венера (ВИДЕО)

Проучването на Венера от астронавти може да започне в не толкова далечното бъдеще, стига те да се намират високо над отровната атмосфер...

Сондата Venus Express, която завърши 8-годишното си проучване на планетата миналата година, е извършила серия от наблюдения на различни дължини на вълната, за да отговори на този важен въпрос. През 2010 година беше публикувано изследване, според което на повърхността на Венера има потоци от лава на възраст около 2.5 милиона години. Две години по-късно беше съобщено за засичане на рязко покачване на нивата на серния двуокис.

Сега, анализирайки данни от канала за близко инфрачервено излъчване на инструмента Venus Monitoring Camera (VMC) на Venus Express, международен научен екип е засякъл промени в яркостта на повърхността в изображения, заснети по различно време в рамките на няколко дни. Четирите “горещи точки”, които са открити, се намират в райони на тектонични пукнатини. В тези зони температурата се променя всекидневно, което е най-надеждното до момента доказателство за активна вулканична дейност.

 

Как да се опазим от Венера в Скорпион?

През нощта срещу 24 октомври Венера ще напусне знака на Везни и ще премине в Скорпион, където ще остане до 16 ноември. Знакът на Скорп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос