Повечето вода на Земята е по-стара от Слънцето

90325
Повечето вода на Земята е по-стара от Слънцето
Снимка: Thinkstock

По-голямата част от водата на Земята, както и на други места в Слънчевата система, вероятно съществува по-отдавна от Слънцето, сочи ново изследване, цитирано от Space.com.

Откритието предполага, че такава вода се съдържа в планетите, формирани в Млечния път, а това е добра новина за тези, които се надяват, че Земята не е единственият свят, населяван от живи същества.

Учени откриха огромен океан под земната кора

Екип от учени от университета в Евънстън, Илинойс, е открил огромен подземен океан, който вероятно е основният източник на вода, от кой...

„Резултатите от проучването ни показват, че междузвездния воден лед по забележителен начин е издържал на невероятно агресивния процес на раждане на звездите, за да стане част от планетите“, казва водещият автор на изследването Илс Клийвс от Университета на Мичиган.

„Ако приемем, че формирането на нашето Слънце е типично за цялата галактика, то междузвездният лед, включващ вода, вероятно е оцелял и е част от всички слънчеви системи извън нашата“, добавя Клийвс. „Това е особено вълнуващо, предвид броя на откритите екзосоларни планетарни системи до днес и че те също са взаимодействали с богата на съставки, поддържаща живот вода по време на формирането си“.

До момента астрономите са открили приблизително 2000 екзопланети, а много милиарди съществуват неоткрити в дълбините на Космоса. Смята се, че всяка звезда в Млечния път има около себе си най-малко една планета. „Значителна част от водата на Земята е много стара, толкова стара, че предхожда с появата си самата Земя“, отбелязва Клийвс. „За мен, откриването на такъв вид директни връзки между всекидневието ни и галактиката като цяло е запленяващо и отваря прекрасни перспективи за мястото ни във Вселената“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com