Приключенията на Фила не са приключили

48917
Приключенията на Фила не са приключили

Газови струи от вътрешността на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко", на която кацна роботът "Фила", могат да избутат спящия апарат от падината, в която е попаднал, и да го изкарат на слънце, съобщава Ройтерс.

По този начин модулът ще може отново да зареди слънчевите си батерии и приключенията му в космоса ще продължат.

Сондата "Фила" може и да не се е закрепила добре за кометата

Европейската роботизирана сонда Philae ("Фила) може да не се е закрепила за кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в резултат на повреда в ...

Асошиейтед прес изтъква, че учените от Европейската космическа агенция /ЕКА/ са уверени, че през пролетта, когато слънчевите лъчи ще огреят по-обилно кометата "Чурюмов-Герасименко", "Фила" ще се пробуди от принудителния си сън. Тогава слънчевите панели ще заредят изтощените акумулатори на апарата и той ще може да продължи мисията си. Така "Фила" ще може да навлезе във втората фаза на научната си програма. Агенциите припомнят, че след като попадна в сенчеста зона, роботът изтощи захранването си. "Ние сме уверени, че на даден етап "Фила" ще се пробуди и ние ще установим контакт с него", заяви ръководителят на мисията по кацането Щефан Уламек.

Това най-вероятно ще стане през пролетта, когато кометата ще се приближи повече до Слънцето. Нужни са само няколко дни огряване на слънчевия панел на "Фила", за да се заредят акумулаторите му и той отново да започне да събира научни данни. "Сенчестата позиция" на Фила дори може да се окаже предимство, преценяват учените. Защитен от силните слънчеви лъчи, апаратът може да се съхрани по-дълго време на перихелия на кометата - най-голямото й приближаване до Слънцето, предвидено през месец август.

Но преди да бъдат сигурни дали роботът с размерите на пералня ще може да възобнови работата си, специалистите ще трябва да установят къде точно се намира "Фила" върху 4-километровото ядро на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко". Нови снимки, публикувани в понеделник, дават доста добри следи за кацането на робота. След двата си отскока той се установи в плитък кратер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос