Първият арабски космически кораб ще полети към Марс след 7 години

73976
Първият арабски космически кораб ще полети към Марс след 7 години

В Обединените арабски емирства (ОАЕ) са си поставили амбициозната цел да достигнат до Марс, пише британският вестник "Дейли Мейл", предаде БГНЕС.

Безпилотна космическа сонда ще пътува 9 месеца и ще измине повече от 37 милиона мили до Марс. Така ОАЕ ще станат една от деветте държави с космически, опитали да изследват червената планета. В изявление на правителството се казва, че проектът има за цел да увеличи човешкото познание и да развие човешкия капитал и икономика в емирствата, но не се поставят конкретни научни цели за сондата.

ОАЕ планират да изпратят първия си безпилотен арабски космически кораб до Марс през 2012 г. Според емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал-Махтум мисията ще докаже, че арабският свят все още може да даде своя принос за науката въпреки конфликтите в Близкия Изток. "Нашият регион е регион на цивилизация. Нашата съдба е да изследваме, да създаваме, да строим и да цивилизоваме", казва той.

ОАЕ призовават също държавите от Арабската лига да създадат панарабска космическа агенция, подобна на Европейската космическа агенция.

От правителството не съобщават каква е предполагаемата стойност на проекта, но се казва, че космическата агенция ще се отчита пред кабинета, но ще бъде финансово и административно отделена от него.

Покоряването на Марс е най-трудната задача дори за държавите ветерани в космоса. От 60-те години насам до Марс са изпратени 21 мисии, но само 6 са успешни.

ОАЕ разкриват, че инвестициите в космическите технологии вече надхвърлят 20 млрд дирхама, което се равнява на около 5,4 млрд долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com