Първият частен космически телескоп ще търси полезни изкопаеми на астероиди

46678
Първият частен космически телескоп ще търси полезни изкопаеми на астероиди

Частната космическа компания Planetary Resource възнамерява да добива ценни метали, минерали и вода от астероиди. Тя ще направи първата си крачка към тази цел, изпращайки в земната орбита космически телескоп, пише New Scientist.

Телескопът, наречен Arkyd 3, е малък апарат, предназначен да тества технологията, която компанията планира да използва в бъдещата си флота от телескопи, търсещи астероиди. “Мисията ще бъде изпитание за ключовата технология и софтуера на апарата”, казва говорителят на фирмата Стейси Тирн. Космическата сонда, която е дълга 33 и широка 10 сантиметра, ще излети заедно със следващия товарен полет към Международната космическа станция.

"Телескоп-муха" ще търси астероиди, които могат да разрушат Земята

Европейската космическа агенция (ESA) разработва телескоп, с който да може да засича и наблюдава астероиди, които са потенциално опасни...

Planetary Resource се подкрепя от кинорежисьора Джеймс Камерън, изпълнителния председател на Google Ерик Шмид и основателя на X-Prize Питър Диамандис. Компанията планира да вложи милиони долари, за да изпрати в орбитата на Земята десет космически телескопа Arkyd 100, които да засичат съдържащи метал астероиди в дълбокия Космос.

След откриване на подходящ астероид, Planetary Resources ще изпраща специална версия на телескопа - Arkyd 200, която да го прихване и да оцени наличността на ценни метали като платина и злато в близост до повърхността му. Най-накрая армия от роботи-миньори - Arkyd 300, ще се приземят на астерода. Такава е визията за бъдещето, а в момента компанията набира финансиране на разработката на Arkyd 100, чиято технология Arkyd 3 ще тества.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос