Роботът "Фила" изпрати първи снимки от кометата

70340
Роботът "Фила" изпрати първи снимки от кометата

Роботът "Фила" на сондата "Розета" днес започна да изпраща впечатляващи снимки на кометата Чурюмов-Герасименко, макар че е кацнал в сенчест район и е застанал в неудобно положение - единият му крак е "във въдуха", предаде Франс прес. Това е свързано с риск от намаляване ефикасността на слънчевите му батерии, предаде БТА.

Спуснат от европейската сонда "Розета" след 10-годишно пътуване в Космоса, роботът кацна върху ядрото на кометата, т.е. на предварително планираното място.

Три добри новини от спускаемия апарат "Фила"

Френският Национален институт за космически изследвания изтъква "три добри новини" за спускаемия апарат "Фила", който кацна на кометата...

"Харпуните, които трябваше да го фиксират към повърхността на кометата, обаче не се задействаха и "Фила" направи огромен скок на разстояние около 1 км - заяви един от ръководителите на мисията Стефан Уламец на пресконференция в седалището на Европейската космическа агенция в Дармщат. - След това роботът направи още един по-малък скок, преди да се стабилизира върху повърхността на кометата. Сега разбираме по-добре как е станало кацането, но все още не знаем къде точно се намира роботът."

Модулът не е фиксиран към повърхността на кометата, но инструментите му функционират и изпращат снимки и данни. "Те сочат, че "Фила" се намира върху почти вертикален склон, а единият му крак е "във въздуха" или по-скоро е насочен към космическото пространство - отбеляза Жан-Пиер Бибринг от екипа. - "Фила" е в сянка и с това е свързана част от проблема. Роботът е осветяван от слънчева светлина едва един час и половина дневно, вместо нужните за функционирането на слънчевите му батерии 6-7 часа дневно."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com