Роскосмос загуби спътник с мухи и семена

58055
Роскосмос загуби спътник с мухи и семена
Снимка: Thinkstock

Роскосмос е загубил контрола над научноизследователския спътник "Фотон-М", който бе изстрелян от космодрума Байконур на 19 юли. Космическият апарат е излезнал от строя през първия ден на полета, съобщиха руските информационни агенции и в. "Известия".

"Ние получаваме телеметрични данни от "Фотон", но не можем да изпращаме команди на спътника от Земята, тоест връзката е само еднопосочна. Специалистите сега се опитват да я възстановят, за да могат командите от Земята да достигат до спътника" - съобщиха за ИТАР-ТАСС от Центъра за управление на полетите /ЦУП/. ЦУП не е успял да включи двигателите на биоспътника, съобщава РИА "Новости".

Екзопланети ще бъдат кръстени от широката публика

305 екзопланети - планети, които орбитират около звезди извън Слънчевата система, ще бъдат кръстени от широката публика, съобщи ДПА. Р...

Връзката със Земята е била загубена на четвъртото завъртане около нашата планета, тоест в деня на изстрелването - на 19 юли. Биоспътникът се намира на опорна, а не на разчетна орбита, тъй като специалистите не са успели да пуснат собствените му двигатели.

От самарския Ракетно-космически център "Прогрес", където е създаден научният биоспътник, заявяват, че положението се изучава и в близко време компанията ще излезе с официално изявление, предава "Интерфакс". Да се говори за загуба на биоспътника все още е рано, тъй като има шансове двустранната връзка да бъде възстановена.

При всички положения обаче изпълнението на научните експерименти вече е застрашено. За пътешествие в космоса с "Фотон-М" се отправиха 5 гекона,мухи дрозофили, семена от растения и микроорганизми, които трябваше да се приземят в Оренбургска област след два месеца. Гекони не за пръв път са "пътници" в космически апарати, но тази орбитална командировка щеше да е най-дълга - предишната продължителност на експериментите бе между две седмици и един месец.

На борда на спътника са качени също 22 комплекта научна апаратура, разработени от Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките, Руския централен научноизследователски институт по машиностроене, Самарския държавен аерокосмически университет и други водещи научноизследователски организации на Русия.

Магнитното поле на Земята отслабва с изключителна скорост

Учени от Европейската космическа агенция (ESA) заявиха, че магнитното поле на нашата планета започва да отслабва с изключителна скоро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос