Русия каца на Луната до 2028 г.

16369
Русия каца на Луната до 2028 г.

От руската космическа агенция „Роскосмос" разказаха кога може да се случи кацането на руски космонавти на Луната.

„Кацането на повърхността на Луната се очаква някъде между 2027 - 2028 г.", каза в ефира на радио „Ехото на Москва" ръководителят на научно-техническия съвет на агенцията и Обединената ракетно-космическа корпорация Юрий Коптев. Той уточни, че за цялата програма по кацането на Луната може да са необходими около 500 милиарда рубли, съобщи ТАСС.

Най-краткото лунно затъмнение за този век

Днешното лунно затъмнение се оказа най-краткото за този век. Лунният диск бе напълно закрит в продължение на 4 минути и 43 секунди....

Лунната програма за 2028 - 2029 г. ще бъде безпилотна, а от 2029 г. до 2030 г. се планира пилотируем полет до Луната, каза на свой ред шефът на космическата агенция Роскосмос Игор Комаров. "За това е необходимо работата да започне още сега", подчерта той. По думите му Роскосмос в момента работи по всички предварителни стадии.

Комаров съобщи още, че потенциалният изпълнител на новата руска свръхтежка ракета-носител вече е избран. "Не се отказваме от свръхтежкия носител. Разглеждаме редица проекти и вече сме избрали потенциалния изпълнител", каза той, цитиран от КРОСС.

По-рано бе съобщено, че РКК "Енергия" покрива в най-голяма степен изискванията на Роскосмос. По думите на Комаров за момента агенцията ще реализира лунната си програма с помощта на тежката ракета "Ангара", която се планира да бъде изстреляна от космодрума "Восточний" през 2024 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос