Смърт в Голям разрив очаква Вселената

22240
Смърт в Голям разрив очаква Вселената
Снимка: Thinkstock

Вселената най-вероятно ще завърши своето съществуване в Голям разрив, предизвикан от силите на тъмната енергия. Това сочат нови методики за изчисление на така наречения вискозитет, твърдят космолози в статия, публикувана в сп. Physical Review D.

„Възможно е, но е слабо вероятно, феноменът космически вискозитет да отговаря за всички тези процеси, които свързваме с ускореното разширение на Вселената. Но по-вероятно е той просто да помага на тъмната енергия да ускорява ръста на Вселената.

Краят на Вселената ще настъпи по-рано от очакваното

Една от теориите за тъмната енергия предполага, че Вселената няма да се разширява вечно, а вместо ще се свие в т.нар. "Голям колапс" , ...

Ако е така, ще можем да използваме данните за вискозитета за уточняване и изучаване на нейната природа“, казва Марсело Дисконци (Marcelo Disconzi) от университета Вандербилт в Нашвил (САЩ).

Както обяснява Дисконци, става дума не за обикновен вискозитет, характерен за пастата за зъби и прочие обикновени течности, а за негов специален космологичен „братовчед“, който описва колко един или друг газ или течност се съпротивляват на свиване или разтегляне. Това свойство на материята почти не ни е интересно във всекидневния живот, тъй като водата и прочие течности се смятат от физиците за несвиваеми за простота на изчисленията.

От друга страна, тази форма на вискозитет предизвиква много главоболия на космолозите, тъй като тя силно пречи на разработката на модели на Вселената и изучаване на процесите на нейния ръст и еволюция.

Как след около 22 милиарда години дори атомите ще започнат да се разпадат на кварки и глуони, а галактиките, планетите и прочие небесни тела ще изчезнат още по-рано, можете да научите в Мегавселена.

Четириизмерна звезда роди нашата Вселена

Независимо че теорията за Големия взрив се смята за основна и официална версия на произхода на Вселената, космолозите не престават да и...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос