Снимки от Марс опровергават хипотезите за съществуване на вода в течно състояние на планетата

55533
Снимки от Марс опровергават хипотезите за съществуване на вода в течно състояние на планетата
Снимка: Getty Images/Guliver

Цепнатините по повърхността на Марс са формирани от сезонно замръзване на въглероден диоксид, а не от вода в течно състояние, както предполагаха някои учени. До този извод стигнаха специалисти от НАСА, след като изследваха снимки, направени от космическия апарат "Марс рикънисънс орбитър", койтотърси следи от вода на Червената планета, съобщи ИТАР-ТАСС.

Както се казва в публикувано комюнике на НАСА, докато извършвали сравнителен анализ на снимки на марсианската повърхност, специалистите констатирали, че релефът на цепнатините се променя в определени периоди, свързани със замръзването на въглеродния диоксид. Това опровергава теорията, че цепнатините са формирани в резултат на въздействието на вода върху повърхността на планетата.

Хората не могат да летят до Марс заради космическата радиация

Специалистите все още не разполагат с достатъчно знания за космическата радиация, за да изпратят човек на Марс или да изградят обитаема...

Освен това е невъзможно вода в течно състояние да съществува при подобни температури - въглеродният диоксид кристализира от газообразно състояние при температура, която е по-ниска от 78,5 градуца Целзий.

"Преди 5 години смятахме, че цепнатините на Марс говорят за водна активност на повърхността на планетата - заяви един от авторите на изследването от Изследователския център по астрогеология към Геоложката служба във Флагстаф, Аризона. - Започнахме да наблюдаваме по-отблизо състоянието на цепнатините и свързаните с тях геоложки изменения. Така заключихме, че голяма част от тях се появяват през зимния период."Новото изследване не опровергава други теории за възможно съществуване на вода в течно състояние на Марс, нито хипотезата,че вода може да е текла на Червената планета преди милиони години. Предполага се, че на Марс в момента има своего рода ледников период - в миналото климатът там вероятно е бил по-влажен и по-топъл.

През декември м.г. американски учени установиха, че преди около 3,7 милиарда години в кратера Гейл, който е изследван от марсохода "Кюриосити", е имало сладководно езеро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос